Afbeelding
Foto: Job Schepers

@txl

Vegetariër

Arjen Lubach zei ooit: je moet een Nederlander niet vertellen dat ze geen vlees meer mogen eten. Dan zouden ze nog liever alle vluchtelingen opnemen én alle zwarte Pieten in regenboogkleuren schilderen. Ik denk dat Lubach daar wel een punt heeft.

Vandaag ben ik precies twee maanden vegetariër en ik zal delen welke reacties ik hierop krijg van mensen om mij heen. Eén van de eerste vragen die ik krijg is: eet je dan ook geen vis? Nee. Maar met moeite. Als ik een haringkraam tegenkom begint mijn hart nog altijd sneller te kloppen. Een tweede reactie die ik vaak krijg is: ja, als je het doet voor het milieu dan zou je eigenlijk ook: 'niet meer mogen autorijden', 'niet meer de kachel mogen aanzetten' of 'ook geen andere dierlijke producten meer eten'. Want die dingen zijn ook slecht voor het milieu. Als ik dan als tegenreactie zeg: ik probeer iets goeds te doen, alleen ik kan niet álles goed doen, dan hebben toch weinig mensen daar begrip voor. Mensen zeggen ook vaak: vind je vlees dan niet lekker? Dat is ook niet zo. Meestal als ik over straat loop en ik vind iets lekker ruiken dan is het meestal óf een slager, óf het is een steengrillrestaurant op de hoek.

En vegetarische varianten van vlees zijn echt niet zo lekker als echt vlees. Maar goed, als ik dit allemaal zo opnoem, waarom eet ik dan eigenlijk niet gewoon dieren? Nou, omdat ik een zacht ei ben: ik moest laatst bijna huilen toen ik in een documentaire een koe zag doodgaan. Het is slecht voor het milieu. En vind ik het niet fijn om dierlijke hormonen binnen te krijgen. Nog een reactie die ik dan krijg: 'je slikt toch ook de pil? Moet je daar ook mee stoppen' .. Tja, maar een baby zie ik ook nog niet helemaal zitten. Ik zit nu op twee maanden, maar voorlopig stop ik nog niet. Ik ga hier niet iedereen vertellen dat ze geen vlees meer mogen eten, maar als je toevallig zin hebt in een goed gesprek over vegetarisme, dan mag je altijd bellen. En als je iets origineels te zeiken hebt mag dat ook ;-)

Katja Schraag