De jeugd weet de Avondvierdaagse altijd goed te vinden.
De jeugd weet de Avondvierdaagse altijd goed te vinden. Foto: Archief Texelse Courant

Gouden Boltje rekent af met oubollig imago

Bij Odysseus begint komende week de 56-ste editie van de Avondvierdaagse, traditiegetrouw een evenement waaraan ook veel jongeren meedoen. De organisatie is als vanouds in handen van wandelsportvereniging Het Gouden Boltje. De vereniging hoopt dat de jongeren ook de rest van het jaar meer aan wandelingen willen gaan deelnemen en komt daarom met de 'lidmaatschap-light-kaart', gratis voor alle Avondvierdaagsedeelnemers tot en met 12 jaar.

"Het is natuurlijk prachtig dat er zoveel jeugd meedoet met de Avondvierdaagse. Maar we zouden ze ook graag de rest van het jaar zien. De vereniging heeft toch te maken met vergrijzing en dat is jammer. Met de lidmaatschapskaart kunnen de nieuwe leden tot 1 mei 2017 deelnemen aan alle wandeltochten van WSV het Gouden Boltje. Uiteraard hopen we dat ouders ook mee gaan lopen. De meeste wandeltochten zijn op zondag en dat is toch een ideaal moment voor gezinnen", vertelt Eloise de Jong-Smit. Bij het Gouden Boltje wordt uitvoerig nagedacht over de manier om wandelen te ontdoen van zijn enigszins oubollige imago.

Rijke historie

"Dat is natuurlijk niet makkelijk. Je wilt de drempel laag houden. Daarom wil je geen extra geld vragen bij mogelijke uitstapjes. Voor volwassenen hebben we bijvoorbeeld de jaarlijkse bustocht, waarbij we naar een mooie locatie elders in het land gaan om te wandelen. Afgelopen april zijn we naar de omgeving van Delft geweest. Daar was veel animo voor. We willen kijken of we voor jongeren een mix van wandelen en attracties kunnen maken, maar dat plan moet nog worden uitgewerkt. Het moet natuurlijk ook financieel haalbaar zijn", vertelt penningmeester Peter van Gaalen uit De Koog.

De wandelvereniging kent een rijke historie. Opgericht in 1961 en doorgegroeid tot een vereniging met tweehonderdzestig leden en met een groot assortiment aan wandelingen. Zo werd dit jaar de wandeltocht 'Eierland' geïntroduceerd, startend vanaf het vliegveld. Bij de eerste editie deden direct 118 wandelaars mee. "We hebben een mooi ledenbestand, maar wel wat grijs. Die groep willen we graag behouden, maar het zou mooi zijn als we vanaf onderaf weer flink wat aanwas krijgen", stelt De Jong.

Wandelen is niet alleen de ideale manier om van het prachtige Texelse landschap te genieten, het is ook gezond. "Daar zijn we ook mee bezig. Tijdens de Avondvierdaagse delen we geen snoep uit, maar fruit en water. Wel hebben we ieder jaar een cadeautje, zoals bijvoorbeeld een fruitdoosje of een pet. Maar we willen wel bijdragen aan een gezonde levensstijl. Dit jaar helpt de Albert Heijn daarbij, daar wordt fruit uitgedeeld. Zij benaderden ons en wij zijn heel blij met dat initiatief. De route gaat dus ook daar langs", vertelt Van Gaalen.

Nieuwe plekjes

Maar waarom wandelen met een vereniging? De Texelaars weten toch zelf wel waar ze kunnen wandelen? "Met deze tochten hoef je zelf geen routes te bedenken en ben je toch lekker weg. Bovendien kom je zo eens buiten de gebaande paden. We hebben vaak Texelaars die toch nog steeds weer op plekken op het eiland komen, die ze nog niet kenden", legt De Jong uit. Ook voor de Avondvierdaagse zijn er weer nieuwe routes gevonden met bijvoorbeeld het Boerenommetje. De vierdaagse eindigt donderdag 16 juni op de Groeneplaats. DJ Aron Zeeman verhoogt de feestsfeer.

Voor de jongere deelnemers is er zowel voor de start als aan de finish een cadeautje. Nu is het alleen nog hopen op goed weer.