"Je weet wat je hebt, niet wat je ergens anders krijgt." Foto: Job Schepers

'Frits is hier de spin in het web"

Veertig jaar in dienst bij hetzelfde bedrijf, het is een uitzonderlijke gebeurtenis die zelden voorkomt. Frits van der Gracht (57) is zo iemand. Hij trad op 31 mei 1976 in dienst bij Garage Grisnigt aan de Bernhardlaan in Den Burg en vertrok daar nooit weer. "Ik ben hier nooit wat tekort gekomen."

Frits kwam in 1976 binnen als leerjongen en maakte snel stappen. "Ik kwam van de technische school en was erg geïnteresseerd in de techniek. Aan het begin ging ik nog één dag in de week naar school in Heerhugowaard, later een avond in de week. Zo haalde ik mijn diploma's tweede monteur en eerste monteur. Daarnaast ben ik mijzelf blijven bijscholen. Vanaf 1980 verruilde hij de werkplaats voor de administratie waar hij verantwoordelijk is voor de planning van de werkplaats en de boekhouding. "Frits weet meer van het bedrijf dan ik. Het is handig dat iemand met technische kennis op zo'n positie zit. Als er een klant aan de balie komt, kan hij direct goed advies geven over de prijs en de duur van de reparatie. Wij zijn erg blij met hem, hij is de spin in het web", vertelt Wim Grisnigt lovend. Frits zag het bedrijf en de techniek veranderen. Volgend jaar bestaat de garage vijftig jaar, Frits was daar dus bijna de gehele historie bij betrokken. "Tegenwoordig lees je de auto's uit met computers. Vroeger kon je nog wel eens een onderdeel afstellen met gereedschap. Als er nu iets niet goed werkt, moet er vaak software gedownload worden, of het onderdeel vervangen. Ook is het werk iets hectischer geworden. Mensen willen direct weten wat het kost en eigenlijk moet de auto dezelfde dag nog weer klaar, vroeger was er minder haast", vertelt hij. Maar dat is niet het enige wat hij zag veranderen. Toen Frits bij het bedrijf kwam werken, waren de huidige eigenaren Robbert en Willem respectievelijk 3 en 7 jaar oud. "Hij is echt onderdeel geworden van de Grisnigt-familie. We zijn blij dat hij altijd gebleven is", geeft Wim Grisnigt aan.

Vorige week is het personeel al uit eten geweest om het jubileum te vieren. Maar de blijk van waardering krijgt een vervolg. Komende vrijdag (10 juni) wordt er van 19.00 uur tot 21.00 uur een receptie gehouden in de Pelipub van Hotel De Pelikaan aan de Pelikaanweg nabij De Koog.