Vraag opgeworpen of Texel moet vasthouden aan energieambitie

Moet Texel de ambitie om in 2020 zelfvoorzienend te zijn op gebied van energie en water vasthouden of loslaten als het een "wassen neus" begint te worden?

Wethouder Eric Hercules (duurzaamheid) legde de vraag woensdagavond op tafel bij de politieke partijen. Dat gebeurde tijdens de bespreking van de omgang met energie de komende jaren. Daarvoor ligt een uitvoeringsprogramma voor 2016-2020 op tafel, maar het verhogen van de hoeveel duurzame energie op Texel is een lastig pad. Om daadwerkelijk zelfvoorzienend te worden, is windenergie nodig, maar daarvoor gaan de handen binnen de politiek niet op elkaar. De wethouder hoefde niet meteen antwoorden te hebben, maar herinnerde eraan dat Texel op het moment 3,5 tot 4 procent van zijn energie zelf opwekt en dat is onder het landelijk gemiddelde.

Een antwoord zou er woensdagavond ook niet gekomen zijn, want de meningen waren verdeeld. PvdA en GroenLinks schaarden zich achter de ambitie, maar vonden het uitvoeringsprogramma voor de komende jaren weinig ambitieus. "Ik heb het gevoel dat de energie en de ambitie eruit is gelopen", zei Remko van de Belt. Wat hem betreft, mag de vaart erin om alsnog zelfvoorzienend te worden. Jur Schuiringa (VVD) zei de kaarten te willen inzetten op diepe geothermie oftewel de winning van energie uit warm water onder de grond. Bekend is dat zich een paar kilometer onder het eiland een bel bevindt met water dat boven de honderd graden is. Jaap Vlaming (GL) merkte op dat de andere Waddeneilanden Texel inmiddels ook de loef beginnen af steken op gebied van duurzame energie. "Wat kan, willen we hier niet en wat we willen, kan niet."