"OV-chipkaart maakt bus niet goedkoper"

Een herinvoering van de OV-chipkaart op Texel zou niet automatisch bekeken dat de oude tarieven van vóór de Texelhopper weer terugkeren. De hoogte van het tarief in de bus is een verantwoordelijkheid van de provincie.

Dat is de strekking van een antwoord dat Texel 2010 heeft gehad op vragen die aan staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu waren gesteld. De partij had de staatssecretaris in februari gevraagd of de OV-chipkaart weer op de Texelhopper ingevoerd zou kunnen. Dat gebeurde toen naar aanleiding van een nieuwe wet die net door de Eerste Kamer was bekrachtigd. Texel 2010 zag daarin mogelijkheid om de in 2014 afgevoerde OV-chipkaart weer terug te krijgen.

Het antwoord van het ministerie is dat de OV-chipkaart in principe los staat van het tarievenbeleid. "De OV-chipkaart is een combinatie van een elektronisch vervoersbewijs en betaalmiddag in één. De reiziger registreert met de OV-chipkaart zijn reis en betaalt met het saldo dat op de chip van de kaart staat. Het tarief dat afgerekend moet worden, kan een opstap- en kilometertarief zijn, maar ook de zogenoemde flatfare van drie euro van de Texelhopper. Herinvoering van de OV-chipkaart betekent dus niet dat daarmee de oude tarieven automatisch hersteld worden. Die keuze is aan de provincie Noord-Holland."

Volgens Henk Jonker (Texel 2010) is een enigszins teleurstellend antwoord. Zijn partij heeft zich vanaf het begin van de Texelhopper verzet tegen het vertrek van de OV-chipkaart en de komst van een vast tarief van drie euro per rit, ongeacht de afstand die wordt afgelegd. Het programma van eisen voor de nieuwe concessie die de provincie Noord-Holland per 22 juli 2018 laat ingaan, laat zien dat er op het gebied van de tarieven geen veranderingen te verwachten zijn.

Volgens de omschreven regels moet de organisatie (concessiehouder) die vanaf 22 juli 2018 de Texelhopper mag laten rijden een flat fare hanteren van maximaal drie euro (prijspeil 2016). Dat geldt voor zowel lijn 28 als de kleine Texelhopperbusjes. Het maximale bedrag moet jaarlijks worden geïndexeerd conform de Landelijke Tarieven Index (LTI). "De Concessiehouder biedt een maandabonnement aan voor de Texelhopper voor maximaal 90 euro per maand en voor scholieren voor maximaal 60 euro per maand (prijspeil 2016), waarmee Reizigers onbeperkt met Txl1 kunnen reizen en maximaal 50 ritten met de Texelhopper kunnen maken."