Felicitaties van Piet en Janny Hopman voor Robbert Boersen.
Felicitaties van Piet en Janny Hopman voor Robbert Boersen. Foto: Willem Sangers

Hopman Bokaal voor Boersen

Robbert Boersen uit Oudeschild heeft zondag tijdens de Ronde van Den Burg de eerste Frans Hopman Bokaal gewonnen.

Boersen eindigde als eerste bij de recreanten A en werd daarmee automatisch de eerste Texelaar bij de recreanten, degene aan wie de wisselbokaal voortaan jaarlijks zal worden uitgereikt. Piet en Janny Hopman, de ouders van de in maart overleden Frans Hopman, overhandigden de bokaal aan Boersen. Die vond het een hele eer hem te krijgen, onder meer omdat hij Frans Hopman kende. "Maar wie kende Frans niet."

De Ronde van Den Burg, de eerste in een serie van vijf wielerrondes op het eiland, verliep onder gunstige omstandigheden. Het was zonnig, droog en er stond het nodige publiek langs de kant te kijken. De Ronde ging van de Groeneplaats naar de Binnenburg, Weverstraat, Schilderend, Keesomlaan en via de Elemert terug naar de Groeneplaats. Een parcours van 985 meter met een echt rondje om de kerk.

Bij de wedstrijdrijders pakte Thijs Zuurbier uit Julianadorp de overwinning, waarmee hij drager van de oranje leiderstrui werd. Jordy Vinke uit Oudeschild werd tweede. De twee vormden samen met Arie van der Lee uit Breezand en Bas Rijs uit Alkmaar langere tijd een kopgroep. Een aantal ronden voor het eind ontsnapten Zuurbier en Vinke. Een ronde voor het eind demarreerde Zuurbier en hij wist tot de streep de opgebouwde voorsprong op Vinke te behouden. Van der Lee werd derde. Beste dame was Denise Betsema uit Den Burg die zestiende werd.

Bij de recreanten A was Boersen de beste, gevolgd door Chantal Hendriks uit Lemele (Overijssel) en Rinus Wesselman uit Oosterend. Quinten van der Born uit Breezand won de wielerronde bij de recreanten B. Robbert-Jan Appelman uit Oudeschild werd tweede en Alex van Haecke uit Brasschaat (Belgiƫ) derde.

Diederik Jimmink uit Den Burg won bij de jeugd. Luc Ensink uit Julianadorp werd tweede en beste dame was Marit Bakker met een derde plaats. De hoogst gemeten snelheid van de dag kwam op naam van Dave Huijsman die in 1 minuut en 22 seconden een rondje van gemiddeld 43 kilometer per uur over het parcours reed. De volgende wielerronde is op zaterdag 18 juni in Oosterend.