Piet Bolier:
Piet Bolier: "Een van mijn grootste hobby's is golf, hoewel ik daar de afgelopen jaren te weinig tijd aan heb kunnen besteden." Foto: Jeroen van Hattum

"Naar Texel gaan moet bijzonder zijn"

Wat is je favoriete plek op Texel?

Er zijn veel mooie plekken op Texel. Ik heb geen speciale favoriete plek. Ik kan genieten van de rust in mijn eigen tuin, maar ook van het uitzicht over de zee en de duinen.


Hoe ervaar je de mensen op Texel?

In het algemeen vriendelijk en toegankelijk. Texel is voor mij Nederland in het klein, dus ook veel verschillen in karakter en gedrag. Het voelt voor mij dat de bewoners in het algemeen toegankelijker zijn.


Hoe beleef je de natuur op Texel?

Meer samenhang in hoe we ons eiland vorm geven

Mooi vind ik de verschillende landschapstypen en de variatie in natuur. Ruime polders en het wat meer besloten Hogeberggebied, duinen, bos, maar ook de Schorren en de Waddenzee zorgen voor grote verschillen in beleving en veel verschillende soorten dieren en planten. Ik vind deze periode van het jaar erg mooi met veel bloeiende planten en struiken. Dat zie je al direct als je over Texel rijdt aan de bloemrijke bermen.

Hoe beleef je de dorpen op Texel?

Heel verschillend. Elk dorp heeft zijn eigen uitstraling en cultuur. Oosterend, De Waal en Den Hoorn met hun oude centra. Aan de bebouwing van De Cocksdorp kun je zien dat dit jonger is. De Koog is rommelig en duidelijk gericht op toerisme, dat zou wat meer uitstraling als duindorp moeten krijgen. In Oudeschild is de De Ruyterstraat mooi , de verbinding met de haven mag sterker. Den Burg is duidelijk het grootste dorp met een gezellig centrum.

Wat voor werk doe je op Texel?

Ik werk al meer dan dertig jaar bij de gemeente, meer specifiek bij Gemeentewerken. Op dit moment heb ik eigenlijk twee hoofdtaken; Contactpersoon tussen de gemeente en de dorpscommissies en ik ben verantwoordelijk voor het grondstoffenbeheer. In mijn eerste functie ben ik vooral het eerste aanspreekpunt voor de dorpscommissies bij algemene vragen aan de gemeente en bereid ik samen met hen de jaarlijkse dorpenronde voor. In mijn andere functie ben ik vooral bezig met de ontwikkeling van verdere afvalscheiding, zoals de komst van de nieuwe container voor verpakkingsmateriaal. Ook wordt momenteel samen met de HVC een plan gemaakt om ook op de Hamster meer en betere mogelijkheden voor afvalscheiding te maken. Daarnaast ben ik betrokken bij het beheer van de sportaccommodaties en de straatreiniging, waaronder de nieuwe methode van onkruidbestrijding op straten. Bewoners kunnen mij ook nog kennen van de periode waarin ik verantwoordelijk was voor het beheer van de groenvoorzieningen.

Wat doe je naast je werk zoal op het eiland?

Een van mijn grootste hobby's is golf, hoewel ik daar de afgelopen jaren te weinig tijd aan heb kunnen besteden. Verder ben ik lid van het Durper koor en bestuurslid van de Stichting AED. Incidenteel help ik mee bij het organiseren en presenteren van activiteiten, vooral in De Cocksdorp, zoals de kerken- en clubveiling, het Durper Tuinen en Stratenfeest, en vorig jaar 600 jaar stadsrechten.

Hoe bent je ooit met Texel in aanraking gekomen?

Op mijn zestiende ben ik samen met mijn ouders een week op Texel geweest. We verbleven in een caravan van een kennis op het eerste veld van De Krim.

In welk café/restaurant op Texel kom je graag?

We komen niet vaak in een cafe of restaurant. Als we ergens gaan eten is Kaap Noord voor ons nu favoriet. Gezellig, mooi uitzicht en goed eten.


Wat moet er op Texel vooral blijven zoals het is?

Er hoeft voor mij niet zoveel meer te veranderen. De grens van het aantal toeristen is mijns inziens wel bereikt. Er mag wel een zekere vorm van exclusiviteit blijven, het moet bijzonder zijn om naar Texel te gaan. Dat wil niet zeggen dat alles moet blijven zoals het nu is, maar niet méér van hetzelfde. Texel is sterk afhankelijk van het toerisme en om de aantrekkingskracht te houden, moeten we blijven vernieuwen. De wens van onze gasten verandert en daar moeten we op inspelen.

Wat zou er op Texel anders mogen?

Meer samenhang in de manier waarop we ons eiland vorm geven. Denk aan herkenbare bouwstijl, inrichting van de omgeving, wegen die uitnodigen tot rustiger rijden. Vrij openbaar vervoer als vervolg op de Texelhopper, waardoor er minder auto's over het eiland rijden. Dat biedt gelegenheid tot het kopen van een Texelvignet waarmee men vrij openbaar vervoer heeft of bijvoorbeeld korting kan krijgen op de huur van een fiets.


Goede herinnering aan Texel?

Als ik er een paar moet noemen zijn het de opvang van vluchtelingen. Het was hartverwarmend om te zien hoeveel mensen zich belangeloos hebben ingezet om hun verblijf zo aangenaam mogelijk te maken. Ook het polderfeest in 2010 is lang blijven hangen. De saamhorigheid van iedereen die erbij betrokken was, heeft veel indruk op me gemaakt.


Wat is er eeuwige zonde aan Texel?

Zo sterk wil ik het niet benoemen. Een meer herkenbare bouwstijl geeft Texel mijns inziens nog meer herkenbaarheid dan het al heeft. Dat kan bijdragen aan het speciale karakter van het eiland, geeft het iets intiems mee.

Waarin onderscheidt Texel zich van de overkant?

Meer ontspannen, minder gejaagd.


Wat doe je over vijf jaar op Texel?

Waarschijnlijk bezig met de laatste weken van mijn werkend leven.

Wie zou je graag in een volgende 'Eiland Van…' willen zien?

Cees Hooijschuur. In hem zie ik iemand die ondanks zijn eigen drukke bedrijf en gezin altijd tijd vindt voor maatschappelijke activiteiten. Je kunt dan altijd op hem rekenen en hij komt zijn afspraken na.