Schoolgebouw De Akker aan de Kotterstraat in Oosterend staat al geruime tijd leeg.
Schoolgebouw De Akker aan de Kotterstraat in Oosterend staat al geruime tijd leeg. Foto: Gerard Timmerman

Voor Mekaar in Strend presenteert plan voor woonproject De Akker

Stichting Voor Mekaar in Strend presenteert zaterdag 11 juni in De Bijenkorf de (concept)plannen voor woningbouw voor ouderen en mensen die minder goed ter been zijn. Dit project komt op het terrein van de voormalige basisschool De Akker. De bijeenkomst is van 11.00 tot 12.30 uur, de zaal is open vanaf 10.30 uur.

Toen in 2013 de gesprekken over de fusie van Jacob Daalder en De Akker begonnen, werd bedongen dat het dorp inspraak zou krijgen bij de invulling van de overgebleven locatie. Dat werd het gebouw van De Akker aan de Kotterstraat. Er werd een groep geformeerd, waaruit later de Stichting Voor Mekaar in Strend werd gevormd. Ineke Bremer: ''We zijn bij elkaar gaan zitten en hebben onszelf de vraag gesteld: Wat kunnen we doen? Wat missen we? Wat er al snel uit kwam was dat er in het dorp geen of te weinig woonruimte is voor ouderen en mensen die minder goed ter been zijn. Toen zijn we in die richting verder gaan werken. We hebben een enquête in het dorp gehouden. Daaruit bleek dat er best veel interesse is voor geschikte woonruimte in deze categorie. De gemeente staat welwillend tegenover het idee, heeft het project inmiddels tot pilot uitgeroepen. Want er komen in de toekomst meer schoolgebouwen beschikbaar.'' Ook wordt het plan in de woonvisie opgenomen. Met subsidie van de gemeente en het Texelfonds konden verdere stappen worden gezet. Inmiddels bestaat de groep uit negen Oosterenders. Bij de invulling van het project heeft de gemeente twee duidelijke kaders gesteld: de historie van het dorp op die plek moet in leven blijven en een ontsluiting van het plan via de Slotskolk, dus aan de achterzijde. Overigens geen doorgaande route. De Stichting haalde er een professioneel adviseur bij, in de persoon van stedenbouwkundige Hans Broes Er werden vijf architecten uitgenodigd een plan te maken, waarvan er drie hebben gereageerd. Dit leverde uiteindelijk één favoriet plan op. 'Albert Hoven: ''Het is heel creatief en doordacht van opzet. Dat iedereen, in klein en groot comité, en ook de gemeente, het er over eens is dat dit het beste plan is, zegt ook veel.''

Het omvat twaalf tot zestien wooneenheden, geschikt voor ouderen en/of mensen die slecht ter been zijn. Ineke Bremer: ''We nodigen iedereen uit voor de bijeenkomst. We willen graag weten wat men ervan vindt en hoeveel interesse er is. Of men wil kopen of huren, dat soort zaken.'' Ook omwonenden kunnen hun zegje doen over het conceptplan, voor hen is er 10 juni een aparte bijeenkomst.