Achter de schermen

Geheime regio-club

Het zou toch mooi zijn: felle discussies op een verjaardagsfeest over de verdeling van de miljoenen voor de Kop van Noord-Holland. De linkerhelft van de woonkamer, die nog aan de taart zit, zet vol in op destinatiemarketing. De andere helft van de woonkamer, waar het bier al rijkelijk vloeit, beargumenteert met overgave dat het geld toch echt aan de ontwikkeling van duurzaamheid en streekproducten moet worden besteed. De gastheer zelf zet zijn kaarten op betere wegen in de Kop van Noord-Holland, maar heeft het te druk met de hapjes en de drankjes om aan de discussie mee te kunnen doen...

Realistisch?

Ja hoor, maar dan wel net zo realistisch als de gedachte dat inwoners van Texel, Den Helder, Hollands Kroon en Schagen allemaal zouden moeten weten wat het regionaal samenwerkingsprogramma De Kop Werkt! nou precies inhoudt.

Dat is althans de wens van een aantal politici in de regio. De huidige stand van zaken: een onderzoek in Den Helder leerde dat vrijwel niemand daar De Kop Werkt! kent en hier op Texel is het resultaat al niet veel beter. Op een poll in deze krant reageerden slechts 251 mensen (niet veel) en daarvan zegt 82 procent geen idee te hebben wat De Kop Werkt! inhoudt.

Nu zou ik als verslaggever hier in alle enthousiasme kunnen neerpennen dat De Kop Werkt een regionale samenwerking is om de economische vitaliteit in de Noordkop te verbeteren, maar ik kijk wel uit. Ik gooi het wel over een andere boeg. Bij deze wil ik graag onthullen dat er in de noordelijke regionen van Noord-Holland een geheim clubje bestuurders rondloopt die heel veel miljoenen te verdelen hebben. De ene helft van de buit is uit vier gemeentekassen geplunderd en de andere helft wordt geroofridderd bij de provincie.

De besteding van deze miljoenen (het schijnt iets van dertig miljoen euro te zijn) is tópgeheim. Okee, het staat allemaal beschreven in goed documenteerde stukken, maar die zijn zó goed gedocumenteerd dat er geen doorkomen aan is. Een week het klooster in om de stukken te bestuderen, is de enige oplossing. Wethouder Hennie Huisman is namens Texel lid van deze geheime regio-club. Maar ja, Hennie heeft zoveel taken in haar portefeuille dat ze simpelweg geen tijd heeft om ook maar iets te kunnen vertellen over deze regio-club. Een bewuste keuze uiteraard. Stel je voor dat onwetenden opeens vragen zouden gaan stellen over het hoe en waarom van de geheime regio-club.

Een geniale club eigenlijk: veel van wat ze doen heeft gewoon in de krant gestaan en toch blijven ze volledig onder de radar. Iemand iets wijzer geworden van de column? Ik denk het niet. Maar ik durf te stellen dat enige belangstelling voor de Kop Werkt, sorry de geheime regio-club, moet zijn gewekt. De rest komt tijdens verjaardagsfeesten wel aan de orde. Wat je daar hoort, blijft toch het langst hangen....

Jeroen van Hattum