Afbeelding
Foto: Sytske Dijksen

Eikapsel grootoogrog gevonden

Sytske Dijksen heeft een bijzondere ontdekking gedaan op het strand van paal 8. Op één van haar vele tochten ontdekte ze een eikapsel van een grootoogrog. Ze herkend het direct, de karakteristieke lange punten zijn onmiskenbaar.

Op de website van Ecomare is meer te vinden over de rog. Zo staat er: "Grootoogroggen komen bijna niet voor langs de Nederlandse kust. Ze leven voornamelijk in meer zuidelijke streken: in de Atlantische Oceaan, langs de kusten van Noordwest Afrika en in de Middellandse Zee.

Het is een vrij kleine roggensoort; een grootoogrog wordt maximaal 72 cm lang. Grootoogroggen hebben twee opvallende vlekken op hun vleugels waar ze hun naam aan te danken hebben. De vrouwtjes leggen ongeveer 100 eieren per jaar. De eikapsels hebben aan een zijde lange punten, die elkaar kruisen. Geen enkele andere roggensoort heeft zulke lange uitsteeksels.

Er zijn sporadisch meldingen gedaan van een eikapsel van een grootoogrog op het Nederlandse strand. Sytskes vondst was dus best uniek. Waarschijnlijk is het eikapsel via Het Kanaal in de Noordzee terecht gekomen, waarna het op Texel aanspoelde."


Voedselbank

De voedselbank heeft zaterdag dertig bananendozen met producten ingezameld bij Albert Heijn in Den Burg.

Vrijwilligers van de Stichting Broodnodig op Texel stonden de hele dag bij de supermarkt met het verzoek aan klanten of ze met name houdbare producten voor de voedselbank wilden kopen. Volgens coördinator Josje van den Berk was er niet alleen voedsel, maar waren er ook mensen die geld schonken. De stichting had sowieso een goed weekend. Op Facebook laat de voedselbank weten dat Jonkersbergen, Bloem en Bos en de Spar van Dennenoord producten ter beschikking stelden, dat een Duitse mevrouw een kar vol boodschappen voor de voedselbank had gehaald en dat er een donateur was die als verjaarsdagscadeau giften voor de voedselbank had gevraagd.