Strandwachten maken zich op voor bewaking Texelse stranden

Vrijwilligers van de Texelse Reddingsbrigade en het Utrechtsch Studenten Corps zijn zich aan het warmlopen voor de bewaking van de stranden op Texel.

De vrijwilligers zijn vanaf begin juli ter plekke bij diverse strandslagen om een oogje in het zeil te houden. Daarvoor wordt op het moment geoefend. Bij de Texelse Reddingsbrigade starten dit seizoen achttien nieuwe bewakers. Volgens de organisatie hebben zij recent op 21 mei opleiding gehad. "Deze dag bestond uit praktische workshops, gericht op situaties die zich tijdens de strandbewaking kunnen voordoen, zoals het uitvoeren van een redding. Er is ook aandacht besteed aan handelen bij een situatie waarin een kind is vermist en eerste hulp bij ongelukken op het strand, zoals kwallenbeten, een snee in een voet of een zonnesteek." De vrijwilligers moesten een hardlooptest doen om aan te tonen dat zij over een goede basisconditie beschikken. De opleiders van de Texelse Reddingsbrigade worden in het weekend van vrijdag 10 tot en met 12 juni bijgeschoold in hoe ze moeten handelen bij incidenten en calamiteiten. De bewaking van de Texelse stranden is van begin juli tot begin september. Volgens vast gebruik zijn de badmeesters uit Utrecht (het Utrechtsch Studenten Werkkamp) actief bij paal 9, 12, 15 en 17. De Texelse Reddingsbrigade is vertegenwoordigd bij paal 19, 20, 21 en 28. De strandbewaking gebeurt in opdracht van de gemeente.

Aardig om te weten: bij de stranden die bewaakt worden, wappert de Texelse vlag (groen/zwart) om bezoekers aan te geven dat er bewaking is. Als het gevaarlijk is om te zwemmen, wordt er een gele vlag gehesen om mensen te adviseren niet verder dan de knieƫn het water in te gaan. Bij een rode vlag is het verboden om te zwemmen. Als er een witte vlag met een rood vraagteken door de strandwachten wordt gehesen, wordt er een kind vermist of is er een kind gevonden.