Politiek praat over windmolens op Texel

De politieke partijen praten woensdagavond over de vraag of er wel of geen onderzoek moet komen naar het draagvlak voor windmolens op Texel.

Dat gebeurt tijdens een commissievergadering waarin het verzoek aan de orde komt dat een groep Texelaars in februari aan de politiek deed. Door middel van een burgerinitiatief deden zij het verzoek te peilen of er voldoende draagvlak is voor de plaatsing van enkele grote windmolens (drie tot zes stuks). Bedoeling is dat die zo spoedig mogelijk de benodigde hoeveelheid elektriciteit voor Texel duurzaam gaan opwekken. Wat het college betreft, zijn er twee opties: geen onderzoek of wel een onderzoek naar het draagvlak. In geval van het tweede adviseert het college de peiling te doen vergezellen van een voorlichtingscampagne en gedegen informatie. Volgens het college is dat van belang, omdat een ja of een nee tegen windmolens ook weer van directe invloed op het gemeentelijk beleid is. Dat laatste komt meteen in de raadscommissie al aan de orde. Bedoeling is dat de ambitie van Texel om in 2020 zelfvoorzienend te zijn op gebied van energie en water wordt herzien, maar dat zal volgens het college afhankelijk zijn van de vraag of Texel wel of geen grote windmolens wil. De politiek wordt voorgesteld in ieder geval in te stemmen met een uitvoeringsplan voor duurzame energie van 2016 tot 2020 (zonder windenergie) zodat lopende energieprojecten in ieder geval door kunnen gaan. Wat betreft windmolens is ook de provincie Noord-Holland in beeld. De provincie laat op het moment zeventien aanvragen voor windparken op land toetsen en die zijn allemaal aan de overkant. Noord-Holland moet in 2020 in totaal 685,5 MW aan windenergie opwekken en daarvan is meer dan de helft al gerealiseerd. Volgens de provincie wordt bekeken of de zeventien aanvragen voldoen aan de provinciale ruimtelijke verordening. Daarna wordt het aantal megawatts van de door de toets gekomen aanvragen bij elkaar opgeteld. "Als het totaal daarvan hoger is dan de restopgave die de provincie heeft, wordt er door de provincie een rangschikking gemaakt op basis van ruimtelijke kwaliteit." Dat betekent vrij vertaald dat Texel bij een 'ja 'nog flink zijn best zal moeten doen om überhaupt toestemming van de provincie te krijgen voor het plaatsen van windmolens.


Nepwapen in beslag

De politie heeft vrijdag bij een leerling van de OSG in Den Burg een nepwapen in beslag genomen. De minderjarige jongen had het nepwapen mee naar school genomen en zich vermoedelijk niet gerealiseerd dat nepwapens verboden zijn en dat zo'n actie averechts kan uitpakken. Het nepwapen leek veel op een echt wapen. De school waarschuwde meteen de politie, waarna het nepwapen in beslag werd genomen. De jongen kreeg een proces-verbaal aan zijn broek.