Frank Kingma kijkt toe hoe kinderen voor het eerst de brug betreden.
Frank Kingma kijkt toe hoe kinderen voor het eerst de brug betreden. Foto: Job Schepers

Nieuwe brug Volmolen maakt einde aan hoofdpijndossier

De nieuwe brug tussen de Volmolen en de Korfbaeck in Den Burg is zaterdagmiddag officieel geopend. Na een toespraak van wethouder Frank Kingma, trokken kinderen het afzetlint door. Direct na de opening werd de brug weer afgesloten, omdat de officiƫle keuring nog niet gedaan is.

In zijn toespraak had Frank Kingma speciale aandacht voor de dorpscommissie van Den Burg, die nauw betrokken is geweest bij de totstandkoming en de vormgeving van de brug. Komende week worden de puntjes op de i gezet. Zo moet de brug gekeurd worden en de hekken naar de brug toe moeten nog steviger geplaatst worden. De brug kon na de opening wel even getest worden door de buurtbewoners. In de loop van de week kan de brug door iedereen gebruikt worden.

Aannemersbedrijf Wallaard uit Noordeloos legde donderdag 26 en vrijdag 27 mei een nieuwe brug aan tussen de Volmolen en de Korfbaeck op de plek waar eerst de oude, veelbesproken tijdelijke brug lag. De nieuwe brug is een betonnen exemplaar zoals de gemeenteraad op 17 juni 2015 bepaalde toen er een krediet van maximaal negentig mille beschikbaar werd gesteld. De leuning is van hout (bamboe), zodat de brug op natuurlijke wijze in de omgeving opgaat. De nieuwe brug is de vervanger van de tijdelijke brug die dinsdag 24 april 2007 werd aangelegd. Dat was toen voor de veiligheid, omdat er nog volop werd gebouwd in de Volmolen, terwijl daar ook al de eerste huizen werden betrokken. Er was in 2007 ook al sprake van de komst van een definitieve brug tussen de Volmolen en de Korfbaeck, maar dat liet vervolgens jaren op zich wachten omdat er geen geld beschikbaar was.

Maandag 13 april 2015 begon de ontmanteling van de tijdelijke brug, omdat die volgens onderzoek niet meer veilig was. Buurtbewoners gingen uit protest met een auto op de brug staan om aan te tonen dat die volgens hen nog prima was. Het college kwam korte tijd later met het voorstel voor een nieuwe brug. Volgens de gemeente blijven de kosten binnen het budget dat de raad beschikbaar stelde. De aanleg liet nog even op zich wachten, nadat een buurtbewoner bezwaar had ingediend uit zorg over een parkeerplaats. Nadat de bezwarencommissie het bezwaar eind februari had verworpen, konden volgens de gemeente de voorbereidingen voor de nieuwe brug verder worden afgemaakt.