Kathja Smits: Een kanarie genaamd Kurt (keramiek)
Kathja Smits: Een kanarie genaamd Kurt (keramiek) Foto: Posthuys Galerie

Vreemde vogels in Galerie Posthuys

Galerie Posthuys viert in 2016 haar 10e verjaardag met een tiental thematische tiendaagses. De vijfde 10daagse staat in het teken van Vreemde Vogels. Vogeleiland Texel krijgt van 1 t/m 12 juni bezoek van tropische verrassingen en toont kunstwerken gebaseerd op het klassieke jachtstilleven.

In de crypte van de galerie zijn werken te zien van Betteke Akkerman (schilderijen), Loes Groothuis (tekeningen en keramiek), Barbara Guldenaar (aquarellen), Kathja Smits (keramiek) en Kaat Schulte (wandsculpturen).

Vanaf 4 juni is er nog een jubileumtentoonstelling die tot 10 juli te zien is. Peter de Boer is een Helderse schilder die tegenwoordig in Amsterdam woont en werkt. Zijn opa werkte na de Tweede Wereldoorlog op Texel mee aan het opruimen van bommen en de foto's uit die tijd inspireerden Peter tot een visuele familiekroniek over de familielink met Texel. Niet alleen figureert zijn opa op de frisse doeken, maar ook de surftrips naar Texel zijn verbeeld alsook de minivakanties met zijn jonge gezin. Ineke van Harten toonde haar mysterieuze doeken al eerder in Galerie Posthuys en Bij Jef. Deze keer zijn zeer grote doeken te zien waarop vluchtige sporen uit de natuur gematerialiseerd worden in de dikke verflagen. Een primeur voor de galerie zijn de opvallende objecten van Ineke Ekkers.