De Texelstroom ligt voor het eerst in de veerhaven op 't Horntje. Links de Schulpengat uit 1991.
De Texelstroom ligt voor het eerst in de veerhaven op 't Horntje. Links de Schulpengat uit 1991. Foto: Jeroen van Hattum

Texelstroom voor het eerst op 't Horntje

"Perfecto" klinkt het donderdagavond rond tien voor half zeven op de veerhaven van 't Horntje.

Zojuist is de brug van de fuik voor het eerst neergedaald op het dek van de Texelstroom en alles past volgens planning en berekening. Geen stukjes hekwerk die iets te ver uitsteken zoals elf jaar geleden bij de eerste aankomst van de Dokter Wagemaker; het past gewoon allemaal. De spanning die even op de gezichten van medewerkers van TESO en anderen betrokkenen bij de bouw van de nieuwe boot is te zien, maakt plaats voor vrolijkheid, ontspanning en applaus. De betrokkenen lopen over en weer om elkaar de hand te schudden en even op het autodek van de nieuwe boot te kijken. Eind van de middag was de Texelstroom ook al in de veerhaven van Den Helder getest en daar hetzelfde verhaal: de boot kon zonder problemen in de fuik afmeren. Directeur Cees de Waal, zelf ook aan boord, is tevreden. "We gingen er natuurlijk vanuit dat we ons huiswerk goed hadden gedaan, maar het is uiteraard zeer prettig als het in de praktijk daadwerkelijk allemaal klopt." De Texelstroom gleed donderdagavond gracieus en sierlijk voor het eerst de veerhaven op 't Horntje binnen. Aan boord medewerkers van TESO, toezichthouders namens Rijkswaterstaat (eigenaar van de veerhavens) en een stuk of veertig medewerkers van LaNaval die mee zijn voor de laatste afrondende werkzaamheden aan boord. TESO-kapitein René Kooiman had de eer om het schip de veerhaven in te mogen varen.

Groot

Liggend naast de Schulpengat was het goed te zien dat de Texelstroom een groot schip is geworden. Ter vergelijking: de Texelstroom is 135 meter lang, kan circa 340 voertuigen per overtocht meenemen en is op het breedste punt 28 meter breed. De Schulpengat is 110 meter lang, kan 242 auto's overzetten en is bijna 19 meter breed. Beiden kunnen maximaal 1750 passagiers meenemen. De Schulpengat kwam in 1991 in de vaart en gaat uit dienst zodra de Texelstroom als dienstboot in de vaart komt. Het verschil in breedte zit hem in het bovenste autodek van de Texelstroom. In de zijpaden kunnen aan beide zijden twee rijen auto's naast elkaar staan. Op de Dokter Wagemaker en de Schulpengat is dat nog één rij. Het onderste deel van de Texelstroom is even breed als de Dokter Wagemaker, zodat de nieuwe veerboot qua breedte prima in de fuik past. Ter vergelijking met de Wagemaker: die boot kan circa 300 voertuigen per keer overzetten en is 130 meter lang. Ook daar kunnen maximaal 1750 mensen aan boord. Volgens TESO-directeur Cees de Waal zal de Texelstroom de komende dagen geregeld in de veerhaven en op het Marsdiep te aanschouwen zijn vanwege het inregelen van het energiemanagement-systeem en de laatste testen die uitgevoerd moeten worden.

Overdracht

Zaterdag 18 juni draagt de Spaanse werf de Texelstroom officieel over aan TESO. De Waal: "Daarna zullen de vaarploegen opgeleid worden aan boord, zodat iedereen vertrouwd kan raken met de nieuwe veerboot voordat we passagiers gaan vervoeren". De Texelstroom wordt nu nog gevaren door medewerkers van LaNaval (met ondersteuning van TESO-medewerkers) omdat het schip formeel nog eigendom van LaNaval is. Streven van TESO is dat de nieuwe veerboot op maandag 25 juli voor het eerst als reserveboot gaat varen. Tot 18 juni ligt de boot in Den Helder afgemeerd en verrichten de medewerkers van LaNaval daar de afrondende werkzaamheden aan het schip dat op 30 juli 2015 te water werd gelaten en waarvan op 30 december 2014 officieel de kiel werd gelegd.