Jan Kersten:
Jan Kersten: " Ik ben echt in mijn element in de Noordkop en het dorp De Cocksdorp. Daar voel ik me happy."

Cocksdorp zit bij mij gewoon in het bloed

Wat is uw favoriete plek op Texel?

Dat is gelijk een moeilijke vraag. Er zijn zoveel plaatsen op Texel die in mijn hart liggen. Ik ben echt in mijn element in de Noordkop en het dorp De Cocksdorp. Daar voel ik me happy. Kan daar genieten van alle rust en ruimte en de mensen om mij heen. Wandelen en fietsen door de duinen en het Krimbos. Lekker uitwaaien op het strand bij paal 28 -33 en de vuurtoren. Elke avond loop ik even naar de diek en elke avond ervaar ik iets nieuws. En ja als ik toch een keuze moet maken dan ga ik voor het haventje van Sil. Ik heb daar al vele uren gezeten op het bankje bij het gemaal om te genieten van het mooiste levende schilderij wat bestaat.


Hoe ervaart u de mensen op Texel?

Vriendelijk. Behulpzaam en gemoedelijk.


Hoe beleeft u de natuur op Texel?

Aanpassingen voor gehandicapte mens zijn hier doordacht

Elk jaargetijde heeft zijn schoonheid. Bij guur weer en harde wind geniet ik. Het voorjaar is natuurlijk met zijn kleurenpracht en jonge dieren geweldig. Dit verveelt nooit.

Hoe beleeft u de dorpen op Texel?

Elk dorp heeft zijn charme en zijn eigen verhaal. Persoonlijk heb ik geen band met De Koog en Den Burg, maar de andere dorpen liggen meer in mijn doen en denken. Oudeschild is natuurlijk een apart verhaal met zijn haven en zeemansverhalen.

Wat voor werk doet u?

Ik ben bijna 20 jaar beveiliger en werk nu bij G4S. Door mijn werk ben ik met allerlei verschillende facetten van de samenleving in aanraking gekomen. Gelukkig (voor mij jammer) is er voor mijn beroep geen werk op Texel.

Hoe bent u met Texel in aanraking gekomen?

Een vriend van mijn vader kwam in 1970 met een folder van de Sluftervallei waar een aanbieding stond van een 10-daagse vakantie eind april/begin mei. Omdat zij beide sportvissers waren, zijn wij toen met beide families gegaan. Het beviel zo goed dat gelijk de zomervakantie werd geboekt. Wij hebben enkele jaren op de Sluftervallei gezeten. Ook heb ik daar gewerkt op het park en in de kantine bij de familie Dral. Na een aantal jaren Sluftervallei hebben mijn ouders onderdak gevonden in De Cocksdorp. Zelf heb ik een aantal jaren een huisje gehuurd op de Vuurtorenweg bij Trijntje Boon en later via bungalowverhuur De Muy in De Cocksdorp. Inmiddels zijn we een generatie verder en ook mijn (klein)kinderen zijn "op het durrep" te vinden.

Hoe vaak verblijft u op Texel?

Minstens drie keer per jaar standaard. In mei een korte voorjaarsvakantie, In september de grote vakantie en ja in december moet ik toch even nog genieten van Ouwe Sunder. Gedurende het jaar kan ik nog wel eens de boot nemen voor een kort verblijf om even uit te waaien en dan verblijf ik in B&B Casa della Masa of pension De Klok

In welk café/restaurant op Texel komt u graag?

Dat zijn er in De Cocksdorp meerdere. Ik ben bijna elke avond te vinden in De Rog of Bij Joost in het Eitje. Overdag ga Ik weleens een bakkie doen bij de Robbenjager of bij Kaap Noord. Maar het meest ben ik te vinden in restaurant 't Bikkelement. Zit daar voor een bakkie, maar ook voor een happie en vooral voor de gezelligheid. Een ideale plek voor mij om te onthaasten.

Wat moet er op Texel vooral blijven zoals het is?

De nostalgie. Het eiland moet het eiland blijven zoals het was al moet er ook vernieuwd worden.

Wat zou er op Texel anders mogen?

Het verkeersgedrag. Ik schrik soms van de snelheid waarmee men door de smalle straatjes rijdt.


Goede herinnering aan Texel?

Die heb ik zoveel. Texel en met name De Cocksdorp zit gewoon in mijn bloed. Al die goede mensen die ik in De Cocksdorp ken en ook thuis regelmatig contact mee heb. Geweldig.


Wat is er eeuwige zonde aan Texel?

Dat er heel veel historie verdwijnt voor nieuwe projecten. Ik vind dat er op bepaalde zaken te ver wordt doorgeborduurd. Alles moet wijken voor bepaalde idealen en dat is in mijn ogen te doordravend. Daarom heb Ik ook de Facebookpagina "De Cocksdorp toen" opgestart.

Waarin onderscheidt Texel zich van de overkant?

Ik vind op Texel de voorzieningen en aanpassingen voor de gehandicapte medemens veel beter en doordacht dan op het vaste land. Een groot compliment hiervoor voor de ondernemers en de gemeente.


Wat doet u over vijf jaar op Texel?

Over vijf jaar hoop Ik dat mijn grootste wens uitkomt en dat ik voorgoed in De Cocksdorp woon. Mocht mijn wens nog niet in vervulling zijn gegaan dan zal Ik toch ongetwijfeld daar veel zijn en nog meer genieten van alles om mij heen.

Wie zou u graag in een volgende 'Eiland Van…' willen zien?

Piet Bolier. Een gemeenschap kan niet draaien zonder vrijwilligers. Ik waardeer het zeer dat er mensen zijn zoals Piet die hun vrije tijd besteden om te gaan helpen bij evenementen en verenigingen.


Tweede Kamer

Leerlingen van de vierde klas HAVO en VWO van de OSG gaan morgen (woensdag) gezamenlijk een dag naar de Tweede Kamer in Den Haag. Het bezoek komt voort uit een motie die ooit in de gemeenteraad werd aangenomen en bepaalde dat elke leerling van de OSG minstens een keer in zijn/haar schoolloopbaan bij het parlement moet zijn geweest. De leerlingen worden begeleid door burgemeester Michiel Uitdehaag, wethouder Frank Kingma en de raadsleden Marjan de Groot, Dries Veltkamp en Nico Erwich.