Proef kokkelteelt

kritisch gevolgd

De proef met kokkelteelt in polder Wassenaar wordt kritisch gevolgd door Lourens Westbroek.

Als schelpdierdeskundige deed hij in opdracht van Rijks Instituut voor Visserij Onderzoek (RIVO) onderzoek naar mosselkweek. Hij heeft grote twijfels bij het slagen van de proef: ''Ik heb in het verleden ook kokkels gezaaid, maar dat heeft niet tot goede resultaten geleid. Mijn ervaring is dat het een lastig dier is, dat heel kieskeurig is wat betreft zijn leefomgeving.'' De proef zal het moeten uitwijzen. Projectmanager Rikus Kieft: ''We hebben goede hoop dat het gaat slagen. Er is grondig onderzoek gedaan en André Seinen steekt er zelf ook veel geld in. Dat zegt ook iets over het vertrouwen dat hij er in heeft. Maar het kan ook mislukken.'' Westbroek zet ook vraagtekens bij de bewering dat het saldo van kokkels per hectare dat van pootaardappelen drie tot vier keer kan overtreffen. ''Dat is wel erg ambitieus. Is dat wel onderzocht?'' Kieft: ''Niet onderzocht –daarvoor is juist deze pilot-, wel een verwachting op basis van kennis en ervaring.'' Mocht de kokkelteelt op land inderdaad succesvol uitpakken, worden de handkokkelaars dan niet brodeloos? Die vrees bestaat in deze sector kennelijk (nog) niet, in ieder geval hebben de plannen tot dusver niet tot veel reactie geleid.

Maar volgens Westbroek hoort de kokkelteelt toch echt thuis in de Waddenzee. Hij toont een foto van een schelpenbank. ''Genomen bij Ameland, op deze plek lag 2000 ton kokkels. Wat moet je dan nog met binnendijkse teelt?'' Hij ijvert al jaren voor een ''kweektuin voor zeebouwkunde'', voor kokkels, maar ook voor oesters. Tot dusver vergeefs en de aanwijzing tot Werelderfgoed maakt het volgens Kieft niet waarschijnlijk dat zo'n initiatief op korte termijn in de Waddenzee wordt toegestaan.


Vlindernacht

De Nationale Nachtvlinder Nacht wordt gehouden op zaterdag 4 juni. Dit keer stellen de vlinderaars de lakens en lampen op bij de Kampeersnol (richting Westerslag). Bij teveel wind staan we bij het Turfveld in de luwte. Juist op dit soort locaties (aan de rand van bos en duin) kunnen de mooiste nachtvlinders worden aangetroffen De start is om ongeveer 22.30 uur en is voor een ieder vrij toegankelijk.