Behoud fietspad

De lezers van de Texelse Courant stemden massaal voor het behoud van het buitendijkse fietspad in de Prins Hendrikpolder.

Maar liefst 93 procent van de zevenhonderd stemmers is voor blijven van een buitendijks fietspad in het gebied tussen de NIOZ-polder en Ceres na de zandige dijkversterking. Zij kunnen hierbij rekenen op de steun van de volledige gemeenteraad die middels een motie het college opriep zich hier sterk voor te maken. Natuurorganisaties oefenen druk uit op hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) om het buitendijkse pad af te sluiten. Burgemeester Uitdehaag zegde toe zich hiervoor in te zetten, maar gaf ook aan dat het niet per definitie eenvoudig wordt. Wanneer partijen juridische stappen gaan nemen, dreigt getouwtrek te ontstaan.

Ook op dit moment ligt er geen officieel fietspad buitendijks. Er ligt een onderhoudspad dat gedoogd wordt als fietspad. Ben Zegeren (CDA) stelde danook voor om in nieuwe constructie op dezelfde manier verder te gaan. De VVD gaf aan dat wanneer er nieuwe natuur ontstaat men ook moet kunnen genieten van nieuwe natuur.