"Vermelding van Texel in Lonely

Planet pluim voor alle Texelaars"

De vermelding van Texel in de Lonely Planet is een groot compliment en een pluim voor alle Texelaars.

Dat zegt VVV-directeur Wouter de Waal. De reisgids noemde Texel deze week als één van de tien bestemmingen in Europa die mensen dit jaar gezien moeten hebben. "Texelaars hebben Texel gemaakt zoals het is en waarvoor het nu geroemd wordt in Lonely Planet." Volgens de befaamde reisgids is Texel een bezoek waard vanwege het ongerepte duinlandschap, de verlaten witte stranden, de bossen en de natuurreservaten. Ook de vele evenementen zoals de Ronde om Texel, het culinaire aanbod en de diverse activiteiten op het eiland worden door Lonely Planet genoemd. Het eiland wordt omschreven als "geliefd bij Nederlanders en Duitsers, maar voor de rest relatief onbekend."

De Waal verwacht dat de vermelding de komende tijd zal leiden tot meer toeristen uit gebieden vanwaar anders weinig of geen mensen naar Texel zouden komen. "Bijvoorbeeld Spaanse of Braziliaanse toeristen." De VVV-directeur verwacht niet dat het veel drukker zal worden, omdat het maximum aantal toeristische slaapplaatsen op het eiland vast ligt. Wel is de kans aanwezig dat er meer dagtoeristen een bezoek aan het eiland komen brengen en dat mensen eerder een vakantie op Texel boeken. "Maar we hoeven hier niet bang voor te zijn dat er hordes Chinese toeristen gaan komen. Je moet het binnen zijn proporties blijven zien." Volgens De Waal is het verstandig om de focus te richten op de kansen die de vermelding in Lonely Planet biedt.

De Lonely Planet, ontstaan in 1973, is wereldwijd een toonaangevende reisgids. De gids is onafhankelijk, betrouwbaar en uitgebreid. Vroeger was het vooral een gids voor rugzaktoeristen, maar inmiddels is het een gids voor het brede publiek. Voor de VVV was het volgens De Waal een verrassing dat Texel is vermeld. Ook voor de gemeente kwam de vermelding volgens een woordvoerder als een verrassing.

Texel staat op de negende plaats in een Top Tien die de Lonely Planet voor Europa heeft samengesteld. Het is de enige plek in Nederland die vermeld wordt. Op de eerste plaats staat de Peloponnesos in Griekenland, gevolgd door de Deense havenstad Aarhus, Venetië, de Dordogne in Frankrijk, de Oekraïnse stad Lviv, het graafschap Warwickshire in Engeland, de Extremadura in Spanje, de oostkust van Tenerife, Texel en het noorden van Dalmatië in Kroatië. De tien plekken worden momenteel allemaal uitgelicht op de website van Lonely Planet.