Frans Hopman tijdens de Open klasse van de Ronde van Den Burg 2015.
Frans Hopman tijdens de Open klasse van de Ronde van Den Burg 2015. Foto: Benno Dros

Frans Hopman geëerd met bokaal

Liefhebbers van dorpenrondes komen deze zomers volop aan hun trekken. Er staan er dit jaar vijf op het programma. Te beginnen in Den Burg, waar op zondag 5 juni de eerste ronde wordt verreden.

Nadat Oosterend de dorpenronde vijf jaar geleden nieuw leven in blies, wordt er inmiddels ook gekoerst in De Waal, Oudeschild, De Cocksdorp en Den Burg. Er is een totaalklassement, voor de wedstrijdrijders en de recreanten. Die laatste categorie hebben meerdere dorpen gesplitst in een A- en B-klasse, zodat ook voor de wat minder snelle renners spannend is. De Rabobank heeft voor drie jaar getekend als hoofdsponsor van de dorpentochten. Er wordt gestreden om de eer, de winnaarstrui, een geldprijs voor de snelste wedstrijdrijder en per dorp allerlei premies.

Den Burg dus als eerste, niet in september zoals vorig jaar, maar in overleg met Winkelhart Den Burg begin juni, als het nog relatief rustig is. Voorafgaand aan de rit is er koopzondag, als om 14.15 uur de dikke bandenrace voor de jeugd start staan de dranghekken op de Groeneplaats en in de Binnenburg en zijn alle winkels gesloten. De organisatie is wederom in handen van ''buurman en buurman'' Hank Witte en Rob Bakker. In grote lijnen hetzelfde van opzet, ook het rondje Groeneplaats, Binnenburg, Weverstraat, Keesomlaan en Elemert is ongewijzigd. Na de dikke bandenrace start om 14.45 uur de Open Klasse. ''We hopen dat het een mooie verkleedpartij wordt'', vertelt Witte. Menigeen herinnert zich hoe de in maart overleden Frans Hopman, wielerliefhebber en behulpzaam bij de organisatie, één van de smaakmakers was bij dit ludieke onderdeel van de ronde. ''Als eerbetoon hebben we de Frans Hopman Bokaal ingesteld. Een wisselbeker voor de eerste Texelaar bij de Recreanten.'' Om 15.15 uur begint het criterium voor de jeugd tot 14 jaar, om 16.00 uur het criterium voor de Recreanten. en om 16.45 uur gaan de wedstrijdrijders op weg. Om 18.00 uur is de prijsuitreiking. Ricardo de Graaf en Aart Slegh zijn spreekstalmeester. Inschrijven kan via Facebook of in de jurybus op de Groeneplaats

De andere dorpenronden zijn: Oosterend (zaterdag 18 juni), De Waal (zondag 10 juli), Oudeschild (zaterdag 27 augustus) en De Cocksdorp (zondag 18 september).