Han Bennink.
Han Bennink. Foto: Andres Terlaak

Jazz on the Waves

De vijfde editie van JAZZ on the WAVES vindt plaats van 2 tot en met 5 juni 2016 in Den Hoorn, Texel. Het is een compact festival rondom Han Bennink. Tijdens het festival zijn optredens in het Hoornder kerkje, De Waldhoorn, Drijverhuus en Klif12.

Drummer Han Bennink (1942), is Artist In Residence tijdens Jazz on the Waves in Den Hoorn. Als het even kan probeert hij op een stoel te trommelen of op andere objecten. Zijn die niet voorhanden dan voldoet de vloer ook. Hij mag met recht 'an elder statesman of Dutch jazz' genoemd worden, en niet alleen vanwege zijn leeftijd. Han is een ongelooflijk veelzijdige slagwerker, die weliswaar vooral in de zogenaamde impro-scene actief is maar volgens jazz-auteur Kevin Whitehead ook de 'chops' heeft van een 'very hip prebop swing-band drummer'. Zijn muzikale loopbaan is indrukwekkend: hij speelde op het Newport Jazz festival, was vorig jaar Artist in Residence tijdens het North Sea Jazz Festival, en werkte met vele legenden uit de jazz-en improvisatie-scene. Hij was een van de oprichters van de Instant Composers Pool (kort gezegd ICP), had een legendarisch duo met Misha Mengelberg, speelde wereldwijd met het Clusone Trio en imponeert zowel met solo- en duo-optredens als in grotere bezettingen in binnen- en buitenland. Hem werd al in 1967 de Wessel Ilcken Prijs (voorloper van de VPRO/Boy Edgar prijs, die 6 andere ICP leden ook ten deel gevallen is) toegekend, in 2008 de Europese Jazzprijs in Wenen en in 2013 de Duitse JazzAhead Skoda prijs. Ook is hij benoemd tot Ridder in de orde van Oranje-Nassau. Aan ICP werd in 2013 een Edison toegekend voor het complete oeuvre. Met het ICP orkest zal hij in het Texelse Den Hoorn zijn opwachting maken en gedurende drie dagen speelt het orkest voltallig en in kleinere bezettingen. Een Han Bennink/ICP weekend, de crème de le crème van de Nederlandse jazz en vaandeldragers van de geïmproviseerde muziek, een unicum!

Han Bennink ontplooide naast zijn vak als drummer nog een tweede talent als beeldend kunstenaar, opgeleid aan de Kunstnijverheidsschool, de huidige Rietveld Academie. Zijn albumcovers, objecten en collages hebben daardoor altijd een bijzondere uitstraling. Tijdens de hele Lange Juni maand in Den Hoorn is zijn werk te zien in 't Drijverhuus. Op gezette tijden zal hij daar zelf aanwezig zijn en ook muzikaal van zich laten horen.

Eric Vloeimans & Eric Vaarzon Morel zijn ervaren bespelers van de grote Nederlandse theater- en concertzalen. In de kwaliteitsmuziek zijn zij met hun optredens ook bij het grotere publiek bekende personality's geworden. DWDD, Vrije Geluiden, 't Klokhuis, Journaal, of door hun bijdragen aan grote Nederlandse publieksfilms. Eric en Eric speelden als solisten met het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Metropole orkest. In wisselende formaties hebben Eric en Eric elkaar muzikaal opgezocht. Door invloeden van over de hele wereld schitteren hun talloze klankkleuren. "U hoeft alleen nog maar uw ogen dicht te doen en u bent… al aire. Zij zijn alweer jaren onafscheidelijk 'como hermanos' - als broeders - op vele podia in Nederland en daarbuiten." Meer over het festival op www.jazzonthewaves.nl.