Groenzwart: Meerwaarde

Maar weinig Texelse bedrijven geven een inkijkje in hun jaarcijfers. Enkele bedrijven vormen een uitzondering. Niet de minsten overigens. TESO is er zo eentje. In het jaarverslag staat onder meer dat omzet in 2014-2015 toenam van €19, 90 miljoen naar €21,15 miljoen. Qua omzet is de veerdienst vorig jaar ingehaald door De Krim. Het moet de aandeelhouders van de NV Exploitatiemaatschappij De Krim tevreden stellen dat de omzet bijna is verdubbeld tot €23,26 miljoen. Ook qua winst werd TESO afgetroefd. De nettowinst van de bootdienst was (na belasting) €2,17 miljoen, die van De Krim €2,86 miljoen.

Natuurlijk, de vergelijking van deze totaal verschillende bedrijven raakt kant noch wal, anderzijds hebben ze ook veel gemeen. Immers twee bedrijven die zijn opgericht door Texelaars, gefinancierd met geld van Texelse aandeelhouders, die (bij De Krim zeker in het begin) genoegen namen met een laag dividend en (prioriteits)aandeelhouders die - direct of indirect - invloed kunnen uitoefenen. Niet met de doelstelling een zo hoog mogelijke winst, de één gericht op het onderhouden van een optimale veerdienst, de ander in de basis het genereren van werkgelegenheid in de noordkop. Alle twee Texels tot in de haarvaten. Spelers van formaat. TESO als de levensader tussen Texel en de overkant, De Krim die met ruim 12.000 bedden ruim een kwart van alle toeristische slaapplaatsen op Texel heeft. Beiden invloedrijk, maar ook met een grote verantwoordelijkheid. Waar die begint en eindigt is aan de ondernemingen zelf. Met de bouw van de meest duurzame veerboot, vervult TESO een voorbeeldrol in de Texelse ambitie als duurzaam eiland. Zonder andere logiesbedrijven tekort te doen, zijn bij De Krim kwaliteit en gastheerschap de hoogste ambitie.

De prachtige omzet- en winstcijfers van De Krim werken mee aan de financiële onafhankelijkheid van de onderneming, zoals dat bij TESO ook in grote mate het geval is. Maar weinig bedrijven zijn in staat investeringen uit eigen zak te betalen. Sterker nog, menig ondernemer met investeringsplannen stoot bij de gevestigde financiële instellingen de neus. Het is een publiek geheim dat menig ondernemer op Texel die met pensioen wil, het niet lukt om een opvolger te vinden. Texelaars willen het graag Texels houden, eigendomsstructuren zoals bij TESO en De Krim tonen hiervan de meerwaarde. Het zou jammer zijn als bij gebrek aan lokale middelen bedrijven in overkantse handen vallen. In het jaarverslag van De Krim staat: ''Een onderneming met een unieke eigendomsstructuur, die borg staat voor zelfstandigheid ten opzichte van de landelijke concurrenten en die oog heeft voor de Texelse samenleving.'' Met name voor wat betreft dat laatste biedt de solide financiële basis van De Krim extra ruimte.