Promotie voor ZDH betekent geen nieuwe eilandderby zoals hier afgelopen jaar.
Promotie voor ZDH betekent geen nieuwe eilandderby zoals hier afgelopen jaar. Foto: Archief Texelse Courant.

Promotie ZDH nabij

Pas op vrijdagmiddag kreeg ZDH te horen dat SDOB en niet RCZ de tegenstander zou zijn. Dat was het gevolg van een gehonoreerd protest van Wherevogels, waardoor de eindstand in 4E veranderde. Voor SDOB was dat erg zuur, want de Broek in Waterlanders hadden op tweede Pinksterdag nog feest gevierd omdat zij weer een seizoen verzekerd dachten te zijn van voetbal in de vierde klasse.

Coach Marcel Boone beschikte over een nagenoeg complete selectie. Jonas Leenhouts, de enige speler die nog geen minuut had gemist, verblijft voor langere tijd in het buitenland, terwijl Jean-Pierre van den Biggelaar en Kenny Witte met blessures kampten. Wel kon een beroep worden gedaan op oud-prof Sieme Zijm. ZDH startte uitstekend. Met name linksback Guido Boogaard speelde ijzersterk. Hij was zijn tegenstander voortdurend de baas en trok regelmatig mee ten aanval. Maar na een kwartier kwamen de bezoekers met de schrik vrij toen een kopbal via de lat over ging. Een ander keer moest Peter Zijm reddend optreden.

In de 27ste minuut kwam ZDH op voorsprong. Remco Boogaard passte vanaf links op Gijs de Graaf, die een schot in de verre hoek waagde. Als een duveltje uit een doosje dook daar A-junior Timo Westdorp op. Met gevaar voor eigen leven gleed hij de bal in het doel. Na een mooie pass van Guido Boogaard was De Graaf even later dicht bij 0-2. De keeper bracht echter redding. Aan de andere kant ontsnapte ZDH toen de scheidsrechter geen opzet zag in een valpartij in het strafschopgebied waarbij de tegenstander van Joost van Heerwaarden betrokken was. Op slag van rust kregen de Zwaluwen wel een penalty. De Graaf schoot op doel, waarna de bal via de hand van de aanvoerder van SDOB naast ging. De scheidsrechter aarzelde niet, gaf ZDH een penalty en de SDOB-man de rode kaart. Jelmer Bomas schoot vanaf elf meter onberispelijk raak.

In de tweede helft ging het aanvankelijk een stuk minder. Het spel was te gehaast, aanvallen smoorden en ook in de opbouw ging het geregeld mis. Zo moest keeper Daniël Bakker na een te zachte terugspeelbal van Zijm redding brengen met een sliding. Met Barry van der El en Hidde Struick als de vervangers van Hans Berbée en Timo Westdorp trok ZDH het initiatief weer naar zich toe. Kansen van De Bruijn en Remco Boogaard gingen nog verloren, maar na een slim genomen vrije trap van Struick scoorde Bomas vijf minuten voor tijd met een weergaloze stift 0-3. Even later werd het zelfs 0-4. Struick gaf goed mee op Guido Boogaard, die zijn puike optreden bekroonde met een mooie goal.