Siep Eldering van de Rommeltjesmarkt met zijn Compliment.
Siep Eldering van de Rommeltjesmarkt met zijn Compliment. Foto: Gerard Timmerman

€117.598,- uitgekeerd

Het Texelfonds toonde zich onder de indruk van de vele vrijwilligers die actief zijn in Oosterend. ''Een dorp met veel sociale verbondenheid, een bruisend dorp met een actief verenigingsleven.'' Eldering werd naar voren gehaald als het boegbeeld van de vrijwilligersgroep die de Oosterender Rommeltjesmarkt organiseert. ''De opbrengsten van de markt vloeien terug naar de verenigingen, zodat mensen in Oosterend voor een klein bedrag kunnen sporten of iets anders. Iedereen kan meedoen, daar kunnen we een voorbeeld aan nemen.'' De rommeltjesmarkt die in de zomer vier keer wordt gehouden, kent een lange traditie. Die gaat terug tot 1967, toen een groepje Oosterenders de markt startte om er geld voor de restauratie van de kerk mee in te zamelen. Siep Eldering steekt al 43 jaar zijn ziel en zaligheid in de rommeltjesmarkt. Hij zwaait nu af, maar anderen pakken het weer op, zodat de populaire zomermarkt ook deze zomer een vervolg krijgt. Aan het Compliment is een bijdrage van €1.000,- verbonden.

Het Texelfonds keerde in 2015 €117.598,- uit aan maatschappelijke doelen op Texel. Een jaar eerder was dat nog €81.156,-. Op het gebied van kunst- en cultuur waren er onder meer bijdragen voor de verbouwing van 't Skiltje, de inrichting van het historische winkeltje in de Peperhof en voor de vitrine van de jurk uit de Gouden Eeuw. Voor natuur en landschap voor project Mooier De Waal en een binnentuin aan de Nikadel in De Koog. De bijdrage voor een baantandem voor Larissa Klaassen, uit het fonds voor sport en recreatie, bleek een aanjager voor meer donaties. Bijdragen voor gezinshereniging van vijf adoptiekinderen, mantelzorgpodium, verteltheater en anderen bestrijken het gebied van zorg en welzijn. Van de 40 aanvragen werden er 24 gehonoreerd, een aantal werd na overleg ingetrokken, uitgesteld en er waren acht afwijzingen. Doordat onvoldoende nut voor Texel of de Texelaars of een te commercieel karakter. Het vermogen van het Texelfonds groeide van €999.949,- naar €1.088.353,-. Een deel van dat kapitaal, zoals het IJspegelfonds, Lof der Zotheid en het TESO-fonds, kan in zijn geheel worden uitgekeerd, van een ander deel alleen het rendement. Door onrust op de financiële markten halveerde het rendement bijna tot €40.147,- waardoor dus ook de uitkeringen uit dit rendement dalen. Desondanks kon volgens penningmeester Dirk Vinke nog een substantieel bedrag worden overgemaakt naar de Texelse samenleving.

De kosten van de organisatie stegen van €12.622,- naar €22.536,- (16 procent van het totaal). Aanzienlijk, maar bijna de helft daarvan betreft incidentele, dus eenmalige uitgaven, zoals voor het schrijven van een beleidsplan.

Feestelijk tintje had de ondertekening van de overeenkomst voor Femke Orij. Deze jonge Texelse volgt een opleiding aan een dansschool in Venlo en wordt daarbij financieel ondersteund door het Talentenfonds.