Sticker in strijd tegen Koger reclameborden

De gemeente gaat vanaf 1 juni stickers plakken op reclameborden die niet meer in de Dorpsstraat en omgeving in De Koog mogen staan. Ondernemers krijgen de boodschap dat bij een volgende overtreding het bord in beslag wordt genomen.

Dat kwam donderdagavond naar voren tijdens een bijeenkomst in De Koog over de voortgang van Planet De Koog om het dorp mooier en aantrekkelijker te maken. Een van de acties is het tegengaan van de wildgroei aan reclameborden in de Dorpsstraat. Bedoeling is dat er binnen per zaak één reclamebord staat van maximaal één vierkante meter.

Het plan, afkomstig van ondernemers in het dorp, riep tijdens de bijeenkomst wisselende reacties op. Er werd onder meer gesteld dat een horeca-onderneming het in feite van de uitstraling van een pand moet hebben en niet van reclameborden. Anton van der Vis (Vogelhuis) merkte op dat het voor gasten toch ook wel handig is om buiten op een bord te kunnen zien wat ze binnen kunnen krijgen. Dirk Rozeboom (Taveerne) had twee van zijn drie reclameborden weggehaald, Texelse schapenkleedjes op zijn terras gelegd en had het tot zijn verrassing drukker zien worden op zijn terras.

Een andere ondernemer in de zaal riep gewoon twee reclameborden buiten neer te blijven zetten, wat wrevel opwekte bij wethouder Eric Hercules. Hij merkte op dat ondernemers nu bij Planet Texel (Werken aan De Koog) de gelegenheid hebben zelf regels te bepalen om gezamenlijk het dorp mooier te maken. "Maar dan moet je wel verder willen kijken dan je eigen bord en terras." Het concreter maken van de ideeën en gedachten om De Koog mooier te maken, was tijdens de bijeenkomst in De Toekomst aan de nodige weerstand onderhevig. Elders in deze krant meer over Planet De Koog.


GS: Zonnepark mag

alleen aan dorpsrand

Het halen van de ambitie om in 2020 energie-onafhankelijk te zijn wordt er niet makkelijker op nu de provincie de regel wil invoeren dat velden met zonnepanelen (zonneparken) alleen aansluitend aan de randen van de dorpen mogen komen.

Ook zijn veel gebieden uitgezonderd zoals ecologische hoofdstructuur, weidevogelleefgebieden etc. Daardoor wordt het voor Texel in praktische zin nagenoeg onmogelijk om een zonnepark te realiseren. Het college van b en w legt zich er niet bij neer en heeft samen met vier andere gemeenten uit de regio het verzoek gedaan deze spelregels te verruimen. De provincie staat ook de bouw van nieuwe windmolens niet toe op Texel.