Pasgeboren kalfje op een schoon bed stro. Ook dit dier ging donderdag op transport.
Pasgeboren kalfje op een schoon bed stro. Ook dit dier ging donderdag op transport. Foto: Gerard Timmerman

Een drama met veel emoties en zorgen, niet alleen bij de familie Bakker

Een dramatische dag voor de familie Bakker, vorige week donderdag, toen de NVWA op last van de RVO 250 runderen ophaalde. Maar ook veel emoties en zorgen bij collega melkveehouders. Wat hangt hen boven het hoofd?

LTO-voorzitter Arnold Langeveld was aanwezig bij de ontruiming, pogingen van hem om ter plekke de RVO te bewegen de actie te stoppen waren vergeefs. ''Ik kan niet goed beoordelen wat er op dit bedrijf goed en niet goed is gegaan, wel weet ik dat ze volop bezig waren het beter te doen.'' Dinsdag ontving Bakker het proces verbaal. Marco Bakker: ''Er staan twee redenen in: onvoldoende deskundig personeel en geen droge ligplaatsen.'' Donderdag toonde hij de stal met pasgeboren kalfjes. Het stro waarop ze lagen was keurig schoon, als het al aan de hygiƫne schortte, was dat beslist niet zichtbaar. De kalfjes zagen er schoon en verzorgd uit. Maar zelfs een kalfje dat de avond ervoor is geboren, moest op de auto.

Langeveld: ''Dit kwam voor de familie Bakker als een overval, de menselijke maat ontbreekt hier volledig. Dit is een familiedrama.'' Het vertrouwensteam van de LTO heeft inmiddels contact gelegd met de boer. ''Zij kunnen hem helpen om het vee weer terug te krijgen.''

Jeroen Hin, van LTO Texel Melkveehouderij: ''Dit is een besluit van de RVO en dat hebben ze niet voor niets genomen. Dit heeft een voorgeschiedenis van jaren. Als veehouder volstaat het allang niet meer alleen dat je in de stal je koeien goed verzorgt. Je hebt ook te maken met registratieplicht, regelgeving op gebied van milieu, mest, melk, de fabriek, het hoogheemraadschap, etc. Wij moeten aardig wat bijhouden en dat kost veel tijd. De RVO heeft in dit geval genoeg aandachtspunten aangedragen.'' De RVO: ''Er hoeven in zo'n geval geen verschrikkelijke dingen aan de hand te zijn, ook een opeenstapeling van zaken kan tot zo'n besluit leiden.''

Bakker heeft inmiddels meerdere collega's op het erf gehad, ook zij maken zich zorgen. Donderdag kreeg de RVO al het aanbod van een naburige boer om het vee daar op te vangen, in plaats van naar de overkant af te voeren. Maar dit aanbod werd van de hand gewezen. Het ophalen begon om 14.00 uur en ging door tot circa 20.00 uur, het zou totaal om elf transporten gaan. De dieren zijn overgebracht naar een opvangbedrijf van de RVO, waar de dieren goede verzorging en voeding krijgen en worden gemolken. De kosten voor transport en opvang zijn voor rekening van Bakker.