Grote zorgen over

opgehaalde koeien

''Met mij gaat het wel goed, maar waar ik me het meest zorgen over maak zijn mijn dieren. Wat gaat er met ze gebeuren, zorgen ze er wel goed voor, komen ze wel terug?''

Vragen die door het hoofd spoken van Jan Bakker, de melkveehouder aan de Nesweg bij Oosterend bij wie de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vorige week circa 100 stuks melkvee en 150 stuks jongvee ophaalde. Verwijten over gebrek aan verzorging verwijst hij naar het rijk der fabelen. ''Het doet zeer dat er zo wordt gepraat. Dierverzorging staat hier altijd op nummer 1. Geen enkel dier dat ook maar wat mankeerde, de dierenarts komt hier elke drie weken. De werkelijke oorzaak is dat ik een persoonlijk conflict heb met een inspecteur van de NVWA.'' Via de juridische weg gaat hij proberen zijn vee terug te krijgen. Of dat gaat lukken moet nog blijken. ''Als wij vinden dat een hok schoon is en zij zeggen dat het vuil is, wat moet je daar tegen beginnen? Bovendien: je weet nooit hoe je ze terugkrijgt. Er zaten dieren tussen die hoogdrachtig zijn. Over dat soort zaken maak ik me erg druk.'' Bakker is blij met de vele steunbetuigingen die hij heeft gehad, van collega's en van andere Texelaars. ''Hartverwarmend.'' Meer hierover op pagina 2.


Man valt van paard

Een 68-jarige man uit De Koog is dinsdagochtend gewond geraakt na een val van zijn paard. Dat gebeurde op het strand ter hoogte van paal 18. De man botste volgens de KNRM tegen een strandpaal en viel tegen de paal. De ambulances waren op de boot, waardoor een traumahelikopter werd opgeroepen om hulp te verlenen. De Koger kreeg op het strand hulp van de bemanning van de traumahelikopter en later bracht de KNRM met het kusthulpverleningsvoertuig ook medewerkers van de ambulance naar het ongeval. De Koger werd met het kusthulpverleningsvoertuig van het strand gehaald en naar de ambulance vervoerd waarmee hij naar het ziekenhuis in Den Helder werd gebracht.


Verkiezing markante ondernemer

Wordt Marianne Langeveld de Meest Markante Horecaondernemer Noord-Holland 2016-2017? Ze is één van de zes genomineerden voor deze titel. De verkiezingen zijn op maandag 23 mei in Hoop op d'Swarte Walvis in Zaandam. Alle genomineerde bedrijven zijn op 10 en 11 mei bezocht door de jury. Een van de belangrijkste criteria is dat een ondernemer een vernieuwend en origineel concept heeft neergezet dat succes heeft. Op basis van de bezoeken en gesprekken zijn drie kandidaten gekozen die zich op 23 mei mogen presenteren.