Texelstroom in derde weekend van juni overgedragen aan TESO

TESO heeft de overdracht van de Texelstroom uitgesteld naar zaterdag 18 juni. De open dag aan boord van de nieuwe veerboot is gepland op zondag 19 juni.

Oplevering en open dag stonden aanvankelijk gepland in het laatste weekend van mei, maar dat zou te vroeg komen. De Texelstroom is afgelopen week op de Noordzee bezig geweest met de seatrials en komt naar verwachting begin volgende week naar het Marsdiep. Wanneer precies is nog niet bekend, dat is mede afhankelijk van de testen die momenteel plaatsvinden. De nieuwe veerboot ligt daarvoor nu tijdelijk in IJmuiden.

De Texelstroom krijgt volgens TESO na aankomst op het Marsdiep tijdelijk een ligplaats in Den Helder, waarna de zogeheten 'fitting trials' worden gehouden. Daarbij wordt getest hoe de boot de veerhavens in- en uitvaart. Ook wordt volgens TESO het energie-management-systeem aan boord gefinetuned. In Den Helder worden verder de laatste werkzaamheden afgerond en vindt er nog een eindschoonmaak plaats voordat LaNaval (de werf in Spanje die de boot bouwde) de Texelstroom aan TESO levert.

De seatrials, waarbij getest wordt of de boot voldoet aan alle eisen die TESO heeft gesteld, worden bijgewoond door medewerkers van de veerdienst. Zo waren van de week René Kooiman, Maarten Foliant, Richard Bijpost, Rint de Vries, Bert de Jonge en Marco Witte aan boord aanwezig. Woensdag lag de boot in Rotterdam voor een zogeheten Bollard Pull-test. Daarbij is gemeten hoe groot de paaltrekkracht van de Texelstroom is als de boot op volle kracht vooruit vaart.