Miranda Schraag-Hin:
Miranda Schraag-Hin: "Bij helder weer vind ik het uitzicht bij 'De Schicht', het monument op de dijk net buiten De Cocksdorp prachtig." Foto: Jeroen van Hattum

Zorg aanpassen op planning van cliënt

Wat is je favoriete plek op Texel?

Er is voor mij niet één specifieke, favoriete plek op Texel. Er zijn wel plekken waar ik mooie herinneringen heb gemaakt en er zijn plaatsen die door een mooi moment even heel speciaal waren. Zo kwam ik laatst tijdens een bootcamp tussen paal 12 en 15 het duin op, op dat moment ging de zon onder. Prachtig. Bij helder weer vind ik het uitzicht bij 'De Schicht', het monument op de dijk net buiten De Cocksdorp prachtig. Je kijkt heel weids uit van de Roggesloot naar de vuurtoren en hebt het gevoel dat Vlieland op een armlengte van je verwijderd is.

Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Gemoedelijk vooral. Alles op zijn tijd, volgens het principe van het Texelse kwartiertje, ha ha.

Verhuizing vond ik moeilijk, achteraf ben ik er erg blij mee

Hoe beleef je de natuur op Texel?
Alle seizoenen zijn prachtig. Mijn vriend en ik hebben twee honden, dus we beleven de natuur daardoor optimaal, tijdens de wandelingen. Bij paal 33 door de duinen tot aan de vuurtoren en over het strand weer terug vind ik erg mooi.

Wat voor werk doe je op Texel?
Ik ben freelance verpleegkundige in de wijk. Dat betekent dat mensen die om welke reden dan ook zorg nodig hebben, mij rechtstreeks kunnen inschakelen. In een wereld die grotendeels wordt gedomineerd door zorgverzekeraars en bureaucratische processen, probeer ik zoveel mogelijk rechtstreeks contact te houden met mijn cliënten. Ik vraag hen altijd: 'wat wilt u, wat is uw planning voor morgen?' Daarop pas ik zoveel mogelijk mijn zorg aan. Zo help ik ook veel mensen die tijdens hun vakantie zorg nodig hebben. Dan vraag ik: 'Hoe laat wilt u morgen samen op pad?' Dan probeer ik ruim voor die tijd het ochtendritueel met hen af te ronden. Wat ik heel bijzonder vind om te doen, is mensen thuis in hun vertrouwde omgeving verzorgen. Ik zie hen heel gelukkig zijn, alleen al omdat zij niet ergens anders naartoe hoeven te verhuizen. Ik heb veel dankbare cliënten.

Ben je geboren en getogen op Texel?

Niet geboren op Texel, maar wel het kind van Texelse ouders, die vanwege werk 15 jaar het eiland af zijn geweest. We keerden uit Lelystad terug toen ik vijf jaar oud was. De verhuizing vond ik moeilijk, maar achteraf ben ik er erg blij mee. Ik groeide op in De Waal en ging naar de Redmer IJskaschool. Alleen voor mijn opleiding heb ik het eiland een tijdje verlaten. Ik woon nu met veel plezier in De Cocksdorp.

In welk café/restaurant kom je graag?
Daarover kan ik kort zijn: De Rog. Laatst nam mijn vriend me mee uit eten naar Rebecca in De Waal. Dat vond ik echt voelen als een kadootje.

Wat moet er op Texel vooral blijven zoals het is?
De positieve kneuterigheid moet blijven. Van 't Noordende Drogisterij in De Cocksdorp, bijvoorbeeld, die alles heeft. Ik zocht batterijen voor de afstandsbediening van mijn zonnescherm. Hij had ze gewoon.

Wat is eeuwig zonde op Texel?

In Waalenburg zijn onder invloed van natuurorganisaties nostalgische boerderijen weggevaagd en veranderd in kraakpanden. Diezelfde boeren bouwen nu op andere plekken hun bedrijf op. Die nostalgie krijg je echter niet meer terug en het landschap wordt er niet mooier op. Daar kan ik me soms echt aan storen, je hoort me dan ook zeggen "moet je dat nou zien"

Wat zou er op Texel anders mogen?
Zoals ik de macht van zorgverzekeraars in mijn (zorg)sector soms beangstigend groot vind, zo vind ik ook de macht van natuurorganisaties op Texel groot. Dat zou van mij wel anders mogen.

Beste herinnering aan Texel?
Mijn beste herinnering aan Texel is de terugkeer na drie maanden rondreizen in New Zealand. Voor de reis was ik 'klaar' met een aantal bekrompen dingen op het eiland, na de reis kwam ik echt weer thuis. Nu ik mijn draai weer gevonden heb, ga ik hier niet zomaar meer weg. Ook het opgroeien op een eiland, op de boerderij van m'n ouders daar bewaar ik hele mooie herinneringen aan.

Waarom onderscheidt Texel zich van de overkant?
Het ons-kent-ons gevoel op Texel, versus het heerlijk anoniem kunnen zijn op een terras in de grote stad.

Wat doe je over vijf jaar op Texel?

Ik ben niet iemand die vooruit kijkt, het leven is niet te plannen, ik leef en geniet van elke dag.

Wie zou je graag in een volgende Eiland van willen zien?
Piet Zijm. Ik weet dat hij nu al baalt, want hij is iemand die liever niet veel van zichzelf laat zien. Hij is meer het luisterende oor en iemand die vraagt hoe het gaat. Niet voor de vorm, maar omdat hij het echt wil weten.


Netwerkbijeenkomst

over de Cloud

Wat kan ''de Cloud'' Texelse bedrijven opleveren? Die vraag staat centraal op de netwerkbijeenkomst ''Texel digitaal'' voor ondernemers, georganiseerd door SnelStart, samen met Microsoft.

De Cloud is het netwerk van computers op internet die een soort 'wolk van computers' vormen waarbij je als eindgebruiker niet weet op hoeveel of welke computer(s) de software draait of waar die computers precies staan. Door Gmail en Facebook maken ondernemers (on)bewust gebruik van de Cloud. Toch zijn er maar weinig ondernemers die hun bedrijfsprocessen naar de Cloud verhuizen. De bijeenkomst heeft tot doel meer bewust te maken van de mogelijkheden van de Cloud en hoe die efficiënt in het bedrijfsproces kan worden ingepast, etc. Te denken valt aan elektronische facturering. De bijeenkomst is dinsdag 24 mei, aanvang 19.00 uur op De Krim. Aanmelden via www.snelstart.nl/texeldigitaal. Deelnemers maken kans op een rondvlucht.