De brug die van 2007 tot 2015 tussen de Volmolen en de Mars lag.
De brug die van 2007 tot 2015 tussen de Volmolen en de Mars lag. Foto: Gerard Timmerman

Nieuwe brug Volmolen op komst

De Volmolen en de Mars in Den Burg worden volgende week weer met een bruggetje voor fietsers en voetgangers aan elkaar verbonden.

Aannemersbedrijf Wallaard uit Noordeloos legt donderdag 26 en vrijdag 27 mei een nieuwe brug aan tussen de Distelvlinder en de Korfbaeck op de plek waar eerst de oude, veelbesproken tijdelijke brug lag. De nieuwe brug wordt een betonnen exemplaar zoals de gemeenteraad op 17 juni 2015 bepaalde toen er een krediet van maximaal negentig mille beschikbaar werd gesteld. De leuning wordt van hout (bamboe), zodat de brug op natuurlijke wijze in de omgeving kan opgaan. Bedoeling is dat er ook beveiliging komt, zodat kinderen niet zomaar hun hoofd tussen de spijlen kunnen steken. Wallaard begint donderdagochtend 26 mei met de aanvoer van materialen, vrijdag moet de nieuwe brug op de goede plek liggen en vinden er aanvullende werkzaamheden aan de toegangswegen plaats. Er wordt volgens de gemeente gewerkt vanaf de zijde van de Distelvlinder. Tijdens het werk wordt de directe omgeving afgezet en is doorgaand verkeer gestremd. Ook enkele parkeervakken zijn tijdelijk onbruikbaar. De nieuwe brug is de vervanger van de tijdelijke brug die dinsdag 24 april 2007 werd aangelegd. Dat was toen voor de veiligheid, omdat er nog volop werd gebouwd in de Volmolen, terwijl daar ook al de eerste huizen werden betrokken. Er was in 2007 ook al sprake van de komst van een definitieve brug tussen de Distelvlinder en de Korfbaeck, maar dat liet vervolgens jaren op zich wachten omdat er geen geld beschikbaar was.

Maandag 13 april 2015 begon de ontmanteling van de tijdelijke brug, omdat die volgens onderzoek niet meer veilig was. Buurtbewoners gingen uit protest met een auto op de brug staan om aan te tonen dat die volgens hen nog prima was. Het college kwam korte tijd later met het voorstel voor een nieuwe brug. Volgens de gemeente blijven de kosten binnen het budget dat de raad beschikbaar stelde. De aanleg liet nog even op zich wachten, nadat een buurtbewoner bezwaar had ingediend uit zorg over een parkeerplaats. Nadat de bezwarencommissie het bezwaar eind februari had verworpen, konden volgens de gemeente de voorbereidingen voor de nieuwe brug verder worden afgemaakt.