De Texelrunners na afloop van de finish op de Coolsingel in Rotterdam.
De Texelrunners na afloop van de finish op de Coolsingel in Rotterdam. Foto: Mikel Knippenberg

Ontlading bij passeren van finish Coolsingel

Ze vertrokken zaterdagavond om 21.46 uur in Parijs, maandag 16 mei finishten ze om 14.30 uur op de Coolsingel in Rotterdam. De Texelrunners deden afgelopen weekend voor de vijfde keer mee aan de Roparun.

Het begin van de non-stop estafetteloop van ruim vijfhonderd kilometer was even spannend. De deelnemers moesten direct na de start in Parc de La Courneuve in de voorstad Dugny door een voorstad van Parijs waar het onrustig was. "Er reden extra motoren mee om het daar allemaal te begeleiden", vertelt teamcaptain Jan Nico van der Ploeg. "Het is allemaal goedgekomen." Zonder te stoppen liepen de teams (330 in totaal) in de nacht van zaterdag op zondag, de hele zondag, de nacht van zondag op maandag en een deel van de maandag over de Franse, Belgische en Nederlandse wegen om geld in te zamelen voor de strijd tegen kanker.

"Het ging allemaal voorspoedig", vertelt Van der Ploeg die dit jaar voor het eerst alleen teamcaptain was. Vorig jaar was hij dat samen met Ron ten Hoven die de eerste vier deelnames van de Texelrunners aan de Roparun begeleidde. "Op een plek was het busje dat achter de loper aanreed de loper kwijt, maar dat bleek bij meer teams te zijn gebeurd. Loper en busje hadden beiden hun route aangehouden, dus er zat vermoedelijk iets niet goed in de routebeschrijving. Maar nadat de chauffeur en de fietser die de loper begeleidden elkaar hadden gebeld, kwamen ze elkaar weer tegen." Mooi moment was in Numansdorp waar een Texelspandoek hing. "Daar wonen mensen die hun tuin als Texel hebben ingericht en zij hadden speciaal voor ons een spandoek opgehangen." Ander bijzonder moment was het passeren van de Daniel den Hoed kliniek in Rotterdam waar mensen met kanker worden behandeld.

Er werd dit jaar gelopen door Frits van der Gracht, Jan Frederici, Pierre Bonnet, Koen van der Meer, Jan van Dijk, Coen Schoonheden, Rick Siersma en Martien Witte. Zij werden op de fiets begeleid door Carlo Witte, Frank van der Linde, Ruud Vermeulen en Marcel Verbeek. Leen den Braven, Mikel Knippenberg, Johan Bol en Jan Vonk reden met het busje waarmee de lopers werden begeleid, Irene Drijsten en Michelle van Bennekom verzorgden de lopers, Bea van der Ploeg en Ans Timmer namen de catering voor hun rekening en Hans Westdorp en Klaas Pieter Zuidewind reden met de grote touringcar die mee was. Ger Vlaming, één van de lopers, had kort voor Pinksteren zijn voet gebroken, maar was wel mee met de groep.

De aankomst op de Coolsingel in Rotterdam na 41 uur en 44 minuten was volgens Van der Ploeg moeilijk onder woorden te brengen. "We zijn met zijn allen over de finish gelopen en op zo'n moment komt de ontlading van alle inspanningen die je verricht hebt." Nelli Cooman, ambassadeur van de Roparun, stond klaar om de teams binnen te halen. De Texelaars hadden berekend dat ze ongeveer dertien kilometer per uur zouden lopen en dat hadden ze goed ingeschat.

De Texelrunners hebben tot nu toe elfduizend euro bij elkaar verzameld met het lopen en diverse acties die in aanloop naar de Roparun werden gehouden. Het bedrag loopt nog verder op, omdat nog niet alle opbrengsten zijn meegerekend. Over deelname in 2017 wordt binnenkort nagedacht. Van der Ploeg: "Eerst maar even bijtanken en dan gaan we zien wie er volgend jaar weer zin en tijd heeft. Maar als er voldoende animo is, gaan we graag op voor de Roparun van 2017."