50 weken school

Een basisschool die vijftig weken per jaar open is, zodat ouders (en kinderen) flexibeler vakantie kunnen opnemen dan nu het geval is.

Het is een idee dat genoemd wordt in de Contourennota waarmee de weg wordt bereid voor het nieuwe Onderwijscentrum waarin over een paar jaar de basisscholen van Den Burg geclusterd moeten worden. Volgens ICSadviseurs, opstellers van het document, is de 50-weken-school specifiek genoemd door verschillende groeperingen op het eiland.

Het zou het voor ouders die in toerisme, horeca en recreatie werken een stuk praktischer maken om buiten de seizoensdrukte om met de kinderen op vakantie te gaan. Voorwaarde is wel dat de kinderen in ieder geval 940 uur per jaar les volgen. Volgens Hidde Benedictus van ICSadviseurs, moet eerst een hoop onderzoek worden gedaan, voordat het daadwerkelijk zou kunnen. Het heeft gevolgen voor onder meer de organisatie en de planning van het onderwijs.

De aanwezigheid van 'gepersonaliseerd leren' is ook een voorwaarde. Dat is de manier van leren waarbij elke leerling zijn of haar eigen traject volgt. Op sommige plekken in het land wordt er al geƫxperimenteerd met 50-weken-scholen om praktijkervaring op te doen.