Bedoeling is dat het Onderwijscentrum in het verlengde van de OSG komt.
Bedoeling is dat het Onderwijscentrum in het verlengde van de OSG komt. Foto: Jeroen van Hattum

"Houd rekening met speelruimte"

Houd bij het nieuwe Onderwijscentrum voor Den Burg rekening met voldoende speelruimte voor de kinderen.

Dat advies gaf Remko van de Belt (PvdA) woensdagavond in de raadcommissie mee aan het college tijdens de bespreking van de ideeën voor het Onderwijscentrum waarin over een paar jaar de basisscholen van Den Burg moeten worden geclusterd. Van de Belt wees erop dat er buiten ongeveer evenveel ruimte nodig is als binnen om voldoende speelruimte te hebben. Voor het centrum is naar verwachting 4100 vierkante meter ruimte nodig. Bedoeling is dat er op de plek van Ons Genoegen een nieuwbouw van 2300 vierkante meter komt (twee bouwlagen) en dat in het bestaande gebouw van de OSG 1800 vierkante meter wordt aangewend om basisschoolleerlingen te huisvesten.

Marjan de Groot (Sterk Texel) gaf het advies bij het verder uitwerken van de plannen vooral niet te gaan beknibbelen op de ruimte. Wanneer er in het centrum plaats moet zijn voor onderwijskundige vernieuwingen is het volgens De Groot (zelf actief in het onderwijs) praktisch als er voldoende ruimte aanwezig is. Astrid van de Wetering (D66) was benieuwd hoe de verschillende omgang met bouwstijlen op de scholen straks in het nieuwe gebouw worden verwerkt. Concreet noemde ze de Vrije School waar organische bouw belangrijk is. Volgens Hidde Benedictus van ICSadviseurs, het bureau dat de ontwikkeling van het Onderwijscentrum mee begeleidt, wordt dat een uitdaging voor de architect.

Veronne Koot (Texels Belang ) had haar twijfels of een nieuw gebouw ook meteen leidt tot een verbetering van het onderwijs. Van de Belt wierp de vraag op of het nieuwe centrum op de ijsbaan zou kunnen komen. Dan zou het gebouw van de achterliggende Thijsseschool nog een paar jaar gebruikt kunnen worden om een tijdelijke behoefte aan extra ruimte op te vangen. Wethouder Hennie Huisman (onderwijs) zei dat er bewust voor realisatie van het nieuwe Onderwijscentrum bij de OSG is gekozen, omdat er ook aan gewerkt wordt de leerlijnen van het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs meer in elkaar te laten doorlopen.