Gemor over kosten van samenwerking

Het samenwerkingsverband tussen de Waddeneilanden is weer eens aan kritiek onderhevig.

De voorlopige begroting voor 2017 kon woensdagavond niet bepaald de goedkeuring van de politieke partijen wegdragen. Bedoeling is dat Texel €144.150,- meebetaalt (op een totaal van €604.500,- voor de vijf eilandgemeenten), terwijl er net als voorgaande jaren geen inhoudelijk programmaplan aan de begroting is gekoppeld. Intussen vertoonde de jaarrekening van 2015 een overschrijding van bijna zestig mille op het gebied van personele lasten door interne strubbelingen op het gezamenlijk Waddenkantoor van de eilanden in Harlingen. Gezamenlijke bijeenkomsten kostten ook meer dan begroot (€34.000,- in 2015 terwijl €5.000,- was begroot).

Ben Zegeren (CDA) vond dat er binnen het samenwerkingsverband een keer echt stappen moeten worden gezet. Hij kreeg daarin bijval van Alfred Schaatsenberg (PvdA), Jaap Vlaming (GroenLinks, Astrid van de Wetering (D66) en Jur Schuiringa (VVD). De laatste nam de woorden "slappe hap" in de mond en vond dat er nou eindelijk eens een goed programma moet komen waarin beschreven staat wat de eilanden doen voor het geld dat zij voor de samenwerking beschikbaar stellen.

Burgemeester Michiel Uitdehaag verdedigde de Waddensamenwerking en vond dat er woorden werden gesproken die niet verstandig waren voor het belang van de samenwerking. Hij wees specifiek op de positie die de Waddeneilanden door de samenwerking in Den Haag hebben. Daar kan door de samenwerking nog wel eens een gezamenlijke vuist worden gemaakt om zaken goed geregeld te krijgen. Als voorbeeld noemde Uitdehaag een poging om Texel op het gebied van onderwijs onder eenzelfde uitzondering als de andere eilanden te krijgen. Dan gaat het om de landelijk norm voor het aantal kinderen dat minimaal op een school moet zitten.

De burgemeester vroeg de politieke partijen om de samenwerking te blijven steunen. Uitdehaag liet intussen ook blijken dat er inderdaad wel stappen moeten worden gezet en dat het samenwerkingsverband niet met begrotingen zonder onderliggende plannen kan blijven komen. Zijn zorgen dat er mogelijk raadsleden van de andere eilanden meekeken naar de Texelse commissievergadering werden niet gedeeld. Schaatsenberg: "Op de andere eilanden zijn ze ook ontevreden, dus laat ze maar zien hoe we er hier over denken." De raadsleden van de vijf Waddeneilanden hebben op 30 juni een bijeenkomst in Harlingen waar de voorgestelde begroting voor 2017 gezamenlijk wordt besproken.