Daan van Loenhout met een afbeelding van het kunstwerk voor het centrum van Den Burg.
Daan van Loenhout met een afbeelding van het kunstwerk voor het centrum van Den Burg. Foto: Jeroen van Hattum

Burghse Zetel voor centrum Den Burg

Een betonnen en aluminium zetel van anderhalve meter hoog met het wapen van Texel in de rugleuning, de namen van de dorpen in de zitting en twee spelende leeuwenwelpjes op de leuningen van de zetel.

Dat ontwerp van kunstenaar Daan van Loenhout uit Oosterend is dinsdagavond door de dorpscommissie en de kunstcommissie van Den Burg gekozen als nieuw kunstwerk voor het centrum van Den Burg. Beide commissies bogen zich over de drie ontwerpen die donderdag 31 maart tijdens de jaarvergadering van de dorpscommissie in de Buureton de meeste stemmen van de circa honderd aanwezigen hadden gekregen. Naast de zetel van Van Loenhout waren dat een zonnewijzer van Angelina Stiehl uit De Cocksdorp en een smeedijzeren kunstwerk van smid John Timmermans uit Oudeschild. Zij gaven dinsdagavond tijdens een vergadering van de dorpscommissie een nadere toelichting op hun werken en daarna werd er gestemd.

Het kunstwerk van Van Loenhout, dat de naam De Burghse Zetel heeft gekregen, bestaat uit leuningen van gegoten beton met kleurverschillen en een zitting en rugleuning van gegoten aluminium. De leeuwenwelpjes worden gemaakt van gegoten aluminium met een metaalverkleuring. De afbeelding van het gemeentewapen (een op zijn kop staand anker met twee leeuwen) en de vermelding van de dorpen (in een windroos op de zitting) moeten de band tussen Den Burg en de andere dorpen weergeven. Het anker staat symbool voor samenleven en samenwerken op het eiland en de spelende leeuwenwelpjes staan symbool voor spelen en ontwikkelen. Een andere gedachten is dat het kunstwerk een plek wordt om foto's te maken.

Voor het allemaal zover is, moeten volgens de kunstcommissie eerst de procedures worden gevoerd om het kunstwerk te mogen plaatsen. Dan wordt ook duidelijk waar precies in het centrum het kan komen. Bedoeling is dat het op of nabij de Groeneplaats wordt. Streven is dat het in de loop van het jaar kan worden geplaatst. Het kunstwerk is een cadeau van het Texelfonds aan Den Burg, gefinancierd uit een bijdrage die TESO in 2007 bij het 100-jarig bestaan van de veerdienst aan het Texelfonds schonk. Het Texelfonds schenkt elk dorp een kunstwerk en dat is in Oosterend als eerste gerealiseerd. Daar staat sinds vorig jaar het kunstwerk 'Tijdlijnen in het landschap' van Anouk Mastenbroek en Rosa Helldorfer op een stuk land nabij de Krassekeet. In De Cocksdorp komt een kunstwerk van Angelina Stiehl en in de andere dorpen zijn inmiddels ook in meer of mindere mate de voorbereidingen gestart. Per dorp is een bedrag van maximaal €15.000,- voor kunstwerk, voorbereidingskosten en procedures beschikbaar.

Voor het kunstwerk in Den Burg had de kunstcommissie (Mieke de Vries, Liesbeth Roeper, Kees Swarthof, Bas Hopman en Jeroen van Hattum) bepaald dat het gemeentewapen en de relatie tussen Den Burg en de andere dorpen tot uiting zou komen. Stiehl had dat gedaan door de zonnewijzer in het gemeentewapen af te beelden met daarin zeven knikkergaten die in de avond en de nacht zouden oplichten en zo de dorpen van het eiland zouden vormen. Timmermans had een smeedijzeren werk met zeven in hoogte variërende staven die de dorpen voorstelden, een anker en een leeuw en dat geheel was afgebeeld op een betonnen sokkel waarin zowel een dijk, een golf als het strand te herkennen was. In totaal hadden veertien kunstenaars een idee ingediend.