Burgemeester Michiel Uitdehaag deed dinsdag als eerste fictief een aangifte bij het nieuwe 3D-loket van de politie.
Burgemeester Michiel Uitdehaag deed dinsdag als eerste fictief een aangifte bij het nieuwe 3D-loket van de politie. Foto: Jeroen van Hattum

Politie opent nieuw 3D-aangifteloket

Het voelt in ieder geval alsof er iemand tegenover je zit. De Texelse politie heeft dinsdag een 3D-aangifteloket geopend waar mensen vanaf nu aangifte kunnen doen. Het politiebureau in Den Burg zelf is voortaan gesloten voor publiek.

Het nieuwe loket bevindt zich pal naast de ingang van het bureau aan de Pontweg. Mensen die aangifte willen doen, moeten van te voren een afspraak maken (0900-8844) waarna ze te horen krijgen wanneer ze bij het loket terecht kunnen. Na het aanbellen wordt op afstand de deur open gedaan en kan iemand in de ruimte met het 3D-loket plaatsnemen.

Dat bestaat uit een tafel die lijkt door te lopen in een beeldscherm en op dat beeldscherm is een medewerker van de politie te zien die zich fysiek in Alkmaar bevindt. Het scherm oogt prettig en is zo geïnstalleerd dat iedereen op ooghoogte met elkaar contact kan hebben. Via een camera controleert de medewerker in Alkmaar de identiteitsgegevens en daarna kan er aangifte worden gedaan.

Het nieuwe 3D-loket, waar al een tijdje sprake van was, werd dinsdagmiddag officieel gepresenteerd. Burgemeester Michiel Uitdehaag nam het nieuwe loket in gebruik door fictief een aangifte te doen. Tijdens de presentatie werd er niet aan voorbij gegaan dat het afstoten van de publieksfunctie van het bureau en de komst van het 3D-loket kan aanvoelen als een achteruitgang. Volgens Uitdehaag zitten er echter de nodige voordelen aan. Bij het bureau was het mogelijk om doordeweeks van 9.00 tot 12.00 uur aangifte te doen. In het nieuwe 3D-loket kan dat voortaan dagelijks (ook in het weekend) van 9.00 tot 22.00 uur. De capaciteit die anders achter de balie werd ingezet, kan volgens de burgemeester nu worden ingezet voor meer politie op straat. Uitdehaag zei de komende tijd mee in de gaten te houden hoe het nieuwe loket wordt ervaren. "Hopelijk wordt het gevoeld als een verbetering. Ik sta zelf achter deze beslissing."

De sluiting van het politiebureau voor publiek betekent niet dat het bureau wordt afgestoten,. De politie blijft er gewoon in gehuisvest. Het heeft ook geen gevolgen voor de capaciteit van de politie op het eiland. Die bestaat volgens teamchefs Gerard Dekker en Lisette Boekhorst op Texel uit 23 fte voor 24 uur per dag, zeven dagen in de week. Indien nodig worden er extra mensen van de overkant naar het eiland gestuurd en in de zomer is er zoals gebruikelijk weer een vaste extra bemensing van de politie op Texel.

Boekhorst en Dekker lieten weten dat het 3D-loket niet de enige plek is voor aangifte. Mensen kunnen ook thuis achter de computer aangifte doen en het is mogelijk naar het bureau in Den Helder te gaan. "Bij calamiteiten als branden of ongelukken nemen agenten ter plekke de aangifte op." In bijzondere gevallen kan het ook zijn dat de politie mensen even meeneemt naar het bureau om zaken af te handelen. Hoeveel tijd er straks zit tussen het maken van een afspraak en het doen van aangifte is volgens Dekker en Boerhorst afhankelijk van de aangifte zelf en de agenda van de medewerker die de 3D-loketten van de politie beheert. Volgens Dekker kan het variëren van meteen terecht kunnen tot mogelijk de volgende dag. "Maar je weet wel dat je meteen aan de beurt bent wanneer je er terecht kunt." De politie heeft ook al 3D-loketten in Wognum, Bergen, Nieuw-Vennep en Medemblik. De politie deed het verzoek aan ondernemers op het eiland om hun gasten te vertellen dat aangifte doen voortaan anders gaat.