Kritiek en bijval voor plan Groeneplaats

Een nieuw hotel aan de Groeneplaats/Vismarkt. Wethouder Eric Hercules sluit het niet uit. Eén van de gegadigden voor een bouwperceel heeft er plannen voor en meer verblijfsrecreatie in Den Burg heeft een stimulans op de overige bedrijvigheid, zo blijkt uit de Retailvisie.

In Den Burg en omgeving zijn nu 7.000 recreatieve slaapplaatsen, om uitbreiding van horeca- en detailhandel mogelijk te maken, zouden extra bedden niet onwelkom zijn. Wat niet wegneemt dat de vestiging van een hotel in het centrum complicaties met zich meebrengt. Op de beoogde locatie rust namelijk de bestemming detailhandel, die eerst moet worden aangepast. Edo Kooiman (Texels Belang) voelde zich dinsdag bij de bespreking van de herontwikkeling van de Groeneplaats verrast door het plan. ''Waar komen de bedden vandaan?'' Navraag leert dat die moeten komen uit het reservoir van 400 bedden voor vernieuwende verblijfsrecreatie. Een eventuele aanvraag zal aan de voorwaarden moeten voldoen.

De raadscommissie boog zich over het voorstel van het college om 650 vierkante meter, circa 40 procent van het oorspronkelijke plan voor de Groeneplaats/Vismark te ontwikkelen. ''Het oorspronkelijke plan is behoorlijk uitgekleed'', zei inspreker Dick Drijver. Als lid van de werkgroep Hartversterkend, die niet was uitgenodigd in de klankbordgroep, voelde hij zich gepasseerd. Hij miste in het plan de oorspronkelijk geplande bebouwing voor de Burgwal, het Nieuwe Raaksje en een stukje Parkstraat. ''De eerste binnenring en het winkelrondje worden zo niet hersteld en de kleinschaligheid en de belevingswaarde worden grotendeels niet gerealiseerd.'' De voorgestelde inrichting moet volgens b en w worden gezien in samenhang met het park en de te realiseren muziekkoepel. ''Zo ontstaat een meer compleet, compact en comfortabel centrum.'' Het college verwijst naar de Retailvisie, waarin het belang van (her)inrichting van de directe omgeving wordt onderstreept. Martine van Vliet van Bureau Loos en van Vliet toonde schetsen van de nieuwe inrichting van het park. Doordat geplande parkeerplaatsen vervallen, wordt dat iets ruimer. Met een nieuwe padenstructuur, veel groen en centraal de muziekkoepel. De opmerking van Hercules dat het totaalplan voor park/Groeneplaats/Vismarkt een ''politiek compromis'' is, was tegen het zere been van Dries Veltkamp (PvdA). ''De bevolking is er destijds bij betrokken en het heeft bij elkaar vijf miljoen aan gemeenschapsgeld gekost. Het is toch ongehoord als nu zomaar tweederde van het bestemmingsplan niet wordt uitgevoerd.'' Maar Astrid van de Wetering (D66) en Jaap Vlaming (GroenLinks) vonden dat de raad op basis van ''voortschrijdend inzicht'' best op het oorspronkelijke besluit mag terugkomen. De voorziening van zeven ton waartoe het college adviseerde, was tegen het zere been van Jur Schuiringa (VVD). ''Schandalig. We hebben hierop in het verleden al €2,7 miljoen afgeboekt. Hercules: ''Hoe langer we praten, hoe meer geld het kost.''