Wilco Keijzer (l.) en Ewout Riteco bij de door hen gebouwde analyse-apparatuur voor drinkwater op de militaire basis in Mali.
Wilco Keijzer (l.) en Ewout Riteco bij de door hen gebouwde analyse-apparatuur voor drinkwater op de militaire basis in Mali. Foto: Gerard Timmerman

Texelse waterinstallatie naar basis in Mali

Nederlandse militairen die zijn uitgezonden naar Mali drinken binnenkort water waarvan de kwaliteit continue wordt gecontroleerd door apparatuur die is ontwikkeld en gebouwd op Texel. Onder de naam Qsenz zijn Ewout Riteco en Wilco Keijzer half december een bedrijf gestart dat is gespecialiseerd in het leveren, installeren en onderhouden van analyse-apparatuur in de waterwereld.

Riteco en Keijzer, beiden ingenieurs opgeleid aan de HTS, komen alletwee van het eiland. Ewout: ''We woonden op amper honderd meter van elkaar, maar kenden elkaar niet.'' Wilco: ''Tot ik werd aangenomen bij een bedrijf in Heerhugowaard, en de directeur zei: ''Hier werkt nog een Texelaar.'' Het klikte, samen runden en ontwikkelden ze de waterafdeling. Toen dat bedrijf door omstandigheden stopte, besloten ze voor zichzelf te beginnen met datgene waar ze goed in zijn: het leveren, installeren en onderhouden van analyse apparatuur. Op hun vertrouwde Texel, ondanks dat ze daar geen of weinig omzet verwachten. Ewout, die de commerciƫle kant behartigt: ''Onze klanten zitten door heel Nederland, van Delfzijl tot de plek waar de Maas het land binnen stroomt en via Zeeland weer terug.'' Wilco, verantwoordelijk voor techniek en service: ''We zijn niet locatie gebonden, klanten vinden het zelfs wel leuk om naar Texel te komen. Bij de opstart zijn we tegen wat onverwachte dingen aangelopen, maar dat hebben we allemaal weten op te lossen. We hebben veel vertrouwen in de toekomst. De vraag naar sensoren zal in de nabije toekomst alleen maar toenemen. Als enige in Nederland leveren wij complete analyse systemen om de kwaliteit van water en gas te meten.'' Wilco: ''We zijn nog maar kort bezig, maar hebben al veel klanten. Er werken nu al drie mensen voor ons en we hopen in de toekomst voor meer werkgelegenheid op Texel te kunnen zorgen. Het zou ook mooi zijn als we leveranciers van het eiland hebben.'' De spullen die ze maken zijn voor industriƫle toepassingen. ''De eisen voor het lozen van afvalwater worden verder aangescherpt. Wij bouwen apparatuur waarmee de kwaliteit continu kan worden gemeten. Als een grens wordt overschreden reageert de apparatuur automatisch, zodat er meteen wordt ingegrepen. Een goed voorbeeld waar onze systemen worden toegepast is in een zuivelfabriek waar verschillende soorten vla worden gemaakt. Bij het omschakelen naar een andere soort, moeten de leidingen eerst worden doorgespoeld. Dat duurt bijvoorbeeld een uur. Als wij sensoren inbouwen, laten die direct zien of leidingen al schoon zijn. Dat scheelt schoonmaaktijd en -middel en de productie kan sneller worden hervat.''

Bijzonder trots zijn ze op de opdracht om apparatuur te leveren voor de militaire basis in Mali. ''Ze hebben daar drie bronputten, waarvan er nog twee in gebruik zijn. Er is nu voldoende water voor ruim 400 man, maar er komen circa 800 mensen. Om voldoende water te hebben voor douche, was, toilet en drinken komt er een systeem waarbij het afvalwater wordt gezuiverd. Wij leveren de meetapparatuur waarmee de kwaliteit van de verschillende waterstromen continu wordt gemonitord.'' Vijf weken geleden kregen ze de opdracht. In die tussentijd bouwden ze in hun werkplaats vijf verschillende panelen, elke uitgerust met meerdere sensoren en andere apparatuur.

Op vrijdag 24 juni houdt Qsenz, het bedrijf van Ewout Riteco en Wilco Keijzer, open dag. Hun bedrijf zit op de Maricoweg 15a.