Krans veteranen

De Texelse Libanonveteranen die recent het draaginsigne van de Nobelprijs voor de Vrede gekregen, hebben woensdag tijdens Dodenherdenking gezamenlijk een krans gelegd bij de Algemene Begraafplaats in Den Burg.

Dat deden ze namens alle veteranen. Het gemeentebestuur, een Georgische delegatie, de Joost Dourleinkazerne, Scouting Texel en leerlingen legden eveneens kransen bij de monumenten op de begraafplaats. Daar was het druk met Texelaars en toeristen die de twee minuten stilte in acht kwamen nemen voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en latere oorlogen en vredesmissies. KTF begeleidde de ceremonie met muziek en Alfons Witte blies op trompet The Last Post.

Tijdens de herdenking die vooraf ging in de Burghtkerk in Den Burg werden, naast de lezing van Anneke Pen, zelfgemaakte gedichten voorgelezen door Pien Eelman, Lobke Folkerts en Melissa Oudendag. Dyo Wassink, Jussi Paananen en Jeanny Beerkens zorgden voor stemmige muziek tussen de voordrachten door. De herdenking stond in het teken van het uitbreken van de Georgische Opstand op 6 april 1945. Het 4/5 Mei Comité Texel had de officiële herdenking daarvan voor het eerst gecombineerd met de jaarlijkse Dodenherdenking op 4 mei.