Bezoekers van het Wadden Vogelfestival aan de noordkant van de Slufter, één van de zes kijkpunten.
Bezoekers van het Wadden Vogelfestival aan de noordkant van de Slufter, één van de zes kijkpunten. Foto: Jeroen van Hattum

"Mooi om naar vogels te kijken"

Nee, ze zijn niet speciaal voor het Wadden Vogelfestival naar Texel gekomen. Maar, zo vertellen Karen Huygen en Stella van der Vee na een bezoek aan de Geul, het is wel leuk om naar de vogels te kijken.

Zes kijkpunten zijn er tijdens het vogelfestival dat zaterdag en zondag voor het eerst werd gehouden. Drie ervan heeft de familie uit het Groningse Haren tijdens twee dagen vakantie te pakken. Huygen: "Zaterdag zijn we op het Turfveld en bij Utopia geweest en zondag bij De Geul." Daar is het zondagmiddag druk met belangstellenden. Beneden bij het pad naar boven staat een stand van het vogelfestival waar Theo Baas namens Staatsbosbeheer tekst en uitleg geeft. Hij mag onder meer verschillende keren aan bezoekers uitleggen dat er vijfhonderd paar lepelaars bij De Geul vertoeven, maar dat ze zich op het moment wel erg goed verborgen weten te houden. Voor de één een teleurstelling, de ander maakt het weinig uit. Albert van de Bilt, samen met Renee van de Bilt op pad, vindt het jammer dat hij alleen aalscholvers boven de Geul heeft gezien. "Maar we zijn verder lekker een rondje aan het maken."

Ton Overmars, een dag met zijn familie op het eiland, vindt het juist prachtig om de aalscholvers te zien. "Ik zie het verschil tussen een lepelaar en een aalscholver toch niet", zegt hij met een droge ondertoon. "Maar ik vind het wel mooi om de vogels zo in de natuur te zien. Ik heb net ook door een verrekijker van een van de mensen van het festival mogen kijken en dat was prachtig." Volgens Marc Plomp van het Vogelinformatiecentrum in De Cocksdorp hebben tussen de 3000 en 3500 mensen tijdens beide dagen één of meerdere kijkpunten bezocht. "Zaterdag was het misschien iets te warm, maar verder was het prachtig weer. Het was druk en er was ook veel belangstelling voor de excursies." Zaterdag werden 171 soorten vogels gespot en zondag 162 soorten. "In totaal zijn we op 180 soorten uitgekomen." Het Wadden Vogelfestival was georganiseerd door nationaal park Duinen van Texel en het Vogelinformatiecentrum, met medewerking van Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Ecomare en Dutch Birding. Wat Plomp betreft wordt op 6 en 7 mei 2017 de volgende editie gehouden en wordt het Wadden Vogelfestival een terugkerend evenement.