Gelein Jansen bij de bunker met de Duitse kist, ooit gebruikt voor documenten.
Gelein Jansen bij de bunker met de Duitse kist, ooit gebruikt voor documenten. Foto: Gerard Timmerman

Documentenkist met oorlogsverleden uit Eierlandse woonbunker

Overblijfselen uit de oorlog, niet altijd zichtbaar, wel aanwezig. Zoals de voormalige manschappenbunker aan de Muyweg, op het erf van Arco en Wilma Vonk.

Ooit woonde daar Gelein Jansen met zijn vader, moeder en zus. ''In Eierland stond niet veel meer overeind, mijn vader was landarbeider en kreeg van ome Jan van Bennekom de kans er met mijn moeder te wonen.'' Het was er koud en vochtig, reden waarom Gelein werd geboren in het noodziekenhuis in Den Burg, waar nu het Verpleeghuis is. Tijdens de beschietingen in de Russenoorlog zochten mensen hier beschutting.'' Op het huis ervoor zijn kogelgaten, afkomstig van geweervuur vanaf de Ruigendijk nog te zien. ''Mijn moeder vertelde hoe Wim Kok, die zwaar gewond was geraakt, vermoedelijk door een granaatscherf, naar deze bunker werd gebracht. Hij werd behandeld door een Georgische dokter, een goede arts die steeds kwam kijken. Maar toch is hij omgekomen.'' Na de oorlog vond het gezin Jansen er tijdelijk onderdak. ''Er stond een metalen kist, mijn vader stopte daar verzekerings- en andere belangrijke documenten in. Toen we verhuisden naar de Postweg, ging de kist mee. 's Zomers kwamen er toeristen in ons huis en trokken wij in het zomerhuis. Als laatste pakte mijn vader dan zijn knappe pak en de kist en bracht die naar het zomerhuis. Dan waren we verhuisd. Als de toeristen waren vertrokken, ging het omgekeerd. Na vaders overlijden belandde de kist onder mijn bed. Nu schenk ik hem aan het Luchtvaartmuseum. Misschien dat ze daar weten waar hij voor is gebruikt.''


Bevrijder geƫerd

''Op 11 mei 1945 was de op Texel geboren Siem de Waal uit Zuid-Afrika, verbonden aan de Prinses Irene Brigade, de eerste geallieerde soldaat die hier arriveerde en een spontaan en overweldigend welkom kreeg, passend bij een koning.'' Het is de letterlijke tekst van de plaquette, sinds enige tijd op de muur van het Stoombootkoffiehuis, het voormalige TESO-gebouw in Oudeschild. Aangebracht op verzoek van zijn zoon Kees de Waal, uit Zuid-Afrika.

Afbeelding