Toerist en Texelaar langer laten verblijven in centra van dorpen

Toeristen en Texelaars zo lang mogelijk in de centra van de dorpen laten verblijven. Dat is het doel van de nieuwe Retailvisie die dinsdagavond 10 mei aan de politieke partijen wordt voorgelegd.

De visie beschrijft wat er de komende jaren zou moeten gebeuren om consumenten te verleiden om in de dorpscentra te blijven hangen. Het is een actualisatie van de toekomstvisie Voorzieningenstructuur Texel die in 2010 door de politieke partijen werd vastgesteld. Volgens de nieuwe Retailvisie vindt zeventig procent van de toeristische bestedingen plaats in de centra, waardoor het wel prettig is als mensen daar een tijdje blijven.

Volgens het college is het van belang dat de centra aantrekkelijk blijven. "Het is wenselijk dat ze zich van elkaar onderscheiden zodat de consument tijdens het verblijf op Texel meerdere centra bezoekt." Van belang is eveneens dat dorpscentra "schoon, heel en veilig" zijn en dat ze aantrekkelijk zijn volgens het principe Compleet, Compact en Comfortabel. "Dit houdt in dat concentratie van voorzieningen in de centra nodig is. Ontwikkelingen vinden primair plaats in het kernwinkelgebied. Supermarkten liggen weliswaar aan de rand van deze kern maar ze moeten niet verder worden uitgeplaatst." Op bedrijventerreinen mag volgens de visie alleen plaats zijn voor grootschalige en volumineuze detailhandel.

Volgens een onderzoek dat voor de nieuwe visie werd gedaan lijkt de detailhandel op Texel in de huidige situatie goed tot zeer goed te functioneren, maar komt de zogeheten niet-dagelijkse sector meer onder druk komen te staan dan de dagelijkse sector. Dan gaat het om de "'internetgevoelige sector" als kleding&mode, sport, boeken&tijdschriften en bruin- & witgoed. "Tegelijkertijd zorgt het a-typische profiel van bewoners op Texel in combinatie met toeristische bezoekers er voor dat bestedingen op het gebied van kleding&mode en sport juist hoger liggen dan elders in Nederland."