Riet Goeman was als EHBO'er present op menig evenement.
Riet Goeman was als EHBO'er present op menig evenement. Foto: Texel dit weekend

Riet Goeman: stille duizendpoot en Texels gezicht van de EHBO

Een stille duizendpoot werd ze wel genoemd, Riet Goeman die vorige week donderdag op 80-jarige leeftijd overleed. Ze was lange tijd het gezicht van de EHBO en daarnaast vrijwillig actief op velerlei terreinen.

Vele tientallen jaren was ze vrijwilliger bij het Rode Kruis. Als zodanig dook ze op bij menig sportevenement, om blaren te prikken, pleisters te plakken of andere grote of kleine calamiteiten in goede banen te leiden. Niet zelden was er weekenden achter elkaar wel wat te doen. Voor de begeleiding van zieken uit De Gollards, bijvoorbeeld als ze naar het Gemini moesten, kon een beroep op haar worden gedaan. Ze ging als begeleider mee met de Henri Dunant op vakantieweken voor ouderen of gehandicapten.

Ze werd geboren als Maria Smit op hoeve ''De Leemkuil'' op Noord-Haffel. Na de MULO ging ze naar de nonnenschool in Brabant. Maar het streng gereguleerde internaat beviel haar niet. ''Ik heb er geleerd dat geloven om mensen gaat en niet om regels.'' Daarna werkte ze tien jaar in de zorg, bijvoorbeeld in families waar de moeder ziek was geworden. Ze trouwde met Toon Goeman en werd boerin op hoeve ''Concordia''. Ze volgde een EHBO-cursus bij het Rode Kruis en nadien een Lotusopleiding, voor het simuleren van ziekten en wonden om EHBO'ers te trainen. Want ze vond het maar niets als hiervoor steeds mensen van de overkant moesten komen. Ze schminkte even makkelijk een wond als dat ze bij een veiligheidsoefening een dronkenlap speelde. Ze gaf op school onderricht in wat ze zelf ''neutraal algemene christelijke vorming'' noemde. ''Ik ga uit van wat een kind interesseert en geef ze een handreiking om mee te nemen.'' Ook was ze als secretaris verbonden aan Agrarisch en Wagen (nu Cultuurhistorisch) Museum Texel. Voor haar inzet kreeg ze in 2000 een lintje. Door haar inzet nam ze verantwoording voor de maatschappij en bouwde waar mogelijk mee aan een positieve samenleving.