"Kosten opvang

binnen budget"

De gemeente lijkt met de crisisnoodopvang van de vluchtelingen in sporthal Ons Genoegen in Den Burg vooralsnog binnen het budget van het COA gebleven te zijn.

Volgens een evaluatie van de gemeente staat het totale kostenplaatje op het moment op €87.369,-, terwijl het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers €106.200,- beschikbaar stelde. Dat was het standaardbedrag van €100,- per vluchteling per nacht. Er waren 119 vluchtelingen die van maandag 28 december tot en met woensdag 6 januari negen dagen lang in Ons Genoegen zijn opgevangen.

Volgens de evaluatie zijn het eten en drinken voor de vluchtelingen (€31.028,65) en de beveiliging (€16.736,-) de grootste kostenposten geweest. Over twee maanden wordt volgens de evaluatie de definitieve balans opgemaakt, omdat nog niet alle facturen binnen zijn. Mocht er dan geld overblijven uit het budget van €106.200,- dan wordt dat volgens de gemeente bestemd voor een toekomstige noodopvang van vluchtelingen.

De gemeente heeft niet alle kosten onder het beschikbare budget van het COA laten vallen. Dan gaat het om de personele kosten van de gemeente zelf (circa €140.000,-) en de kosten van Texels Welzijn (circa € 9.900,-). Ook de kosten voor de huur van Ons Genoegen (€24.692,-) zijn niet in de uitgaven meegenomen. Medewerkers van de gemeente besteedden circa 2000 uur aan het totale project om alles goed te laten verlopen. Texels Welzijn trok 141,75 uur uit voor de crisisnoodopvang. De laatste begeleidde de activiteiten die negen dagen lang met de vluchtelingen werden ondernomen, de gemeente was verantwoordelijk voor de organisatie van de opvang.

Uit de evaluatie blijkt dat de 112 vrijwilligers die meehielpen over het algemeen zeer tevreden waren over de wijze waarop de opvang is verlopen. Het gaf een gevoel van saamhorigheid, vrijwilligers hadden het gevoel dat de vluchtelingen goed en menswaardig werden opgevangen en dat het eigenlijk allemaal op rolletjes verliep. De gemeente had voor de opvang in Ons Genoegen gebruik gemaakt van ervaringen die elders bij crisisnoodopvangen in den lande waren opgedaan. Extra lof is er in de evaluatie voor de tolken en hun betrokkenheid en inzet om de vluchtelingen te helpen.

Voor medewerkers van de gemeente was het begeleiden van de crisisnoodopvang eveneens een goede ervaring al bleef er wel veel dagelijks werk liggen dat later alsnog moest worden opgepakt. De evaluatie wordt komende woensdag 11 mei besproken door de politieke partijen in de raadscommissie.