Een van de afbeeldingen uit het boek van Ericka Voortman.
Een van de afbeeldingen uit het boek van Ericka Voortman. Foto: Ericka Voortman

De drie gezusters

""Lieverd, kies mij, Je weet wat je aan mij hebt. Want ik ben al geweest. Ik ben zóóó betrouwbaar", glimlachte ze. Haar vriendinnen knikten instemmend." Het is een passage uit het werk De drie gezusters, een modern sprookje van Ericka Voortman.

Het boekje, door de kunstenares zelf voorzien van foto's vertelt het verhaal van een strijd tussen tijden, in de vorm van personen weergeven. Verleden en Toekomst strijden om het hart van de hoofdpersoon. Kiest hij voor de zekerheid en het vertrouwde van het verleden of voor de spannende, maar onzekere en wellicht instabiele toekomst. En wanneer twee vechten om een been, gaat er dan wellicht een derde mee heen? Het verhaal leest als een sprookje, maar geeft prachtig de strijd van het dagelijks leven weer. Kiezen we voor dat wat we kennen of durven we te kiezen voor iets nieuws? Of leven we in het nu en zien we wel wat er gebeurt?

Luisterboek

Voortman heeft het prachtig weten weer te geven, hetgeen wellicht nog treffender overkomt in het luisterboek dat door partner Severin Candel werd voorzien van gitaarmuziek, terwijl de kunstenares het verhaal ten gehore brengt. Zij doet dit op haar Voortmans' en wie haar kent, heeft er direct een voorstelling bij. Treffend, de gedachtes overpeinzend, maar totaal ontspannend en toch uitdagend. Haar toon en voordracht slokken je op in het verhaal. "Oh, die Toekomst. Zij wist hem zo goed te verleiden. Met haar prachtige vriendinnen giebelden ze doldwaze dromen. Strooiden met hoop en idealen." Het komt er kordaat uit en zoals het hoort bij een sprookje speelt het verhaal zich al af in je hoofd. Toch zou het zonde zijn om je alleen maar mee te laten slepen in het luisterboek, daar de papieren versie is voorzien van treffende fotobewerkingen van tulpen. Het boekwerk is door Voortman geschreven, samengesteld en vormgegeven. Het boekje is voor €9,95 te verkrijgen via Ericka Voortman, info@hendrikje.nu. Het luisterboek is indien het gekocht wordt met het boek €4,95, anders €7,95. Het werk is ook te verkrijgen bij Nauta Boek en Open Boek.


Herdenkingen

De herdenkingsbijeenkomst in De Burght begint vanavond om 18.45 uur. Spreker is Anneke Pen. Haar vader en haar oom zijn op 6 april 1945, samen met nog 8 anderen, bij De Mok door de bezetters vermoord. Aansluitend is om 19.30 uur de stille tocht naar Algemene Begraafplaats aan de Kogerstraat, rondgang en kranslegging bij monument 'De Levensboom' en 'Cross of Sacrifice'. Om 20.00 uur is er twee minuten stilte en de kranslegging bij monument 'De Goede Herder'.

Gelijktijdig is in het Hoornder kerkje een herdenking, die begint om 19.00 uur. Om 19.15 uur speelt DEK in het kerkje. Er zijn een aantal sprekers. Aansluitend gaan bezoekers en orkest naar buiten, voor The Last Post, het moment van stilte het Wilhelmus. Ook worden bloemen gelegd op de graven van de slachtoffers van '40-'45.