Directeur Jos Stierhout van de KNRM (rechts) onderscheidt de jubilarissen.
Directeur Jos Stierhout van de KNRM (rechts) onderscheidt de jubilarissen. Foto: Jeroen van Hattum

Honderden mensen in veiligheid gebracht in kwart eeuw bij KNRM

De Hunte, de bultrug en de Dakotaramp. Gebeurtenissen waar Sidny van Zon en Jan Agter de afgelopen 25 jaar mee te maken kregen bij de KNRM.

De twee werden donderdagavond in hotel De Pelikaan bij De Koog gehuldigd door directeur Jos Stierhout van de KNRM voor hun zilveren jubileum. Bernhard Boks en Dennis Eelman, ook van station De Koog, werden eveneens gehuldigd omdat ze beiden 15 jaar bij de reddingsmaatschappij actief zijn. Agter van Van Zon hebben in een kwart eeuw respectievelijk 487 en 456 reddingsacties uitgevoerd waarbij ze respectievelijk 653 en 625 mensen in veiligheid brachten. Ook redden ze in die tijd 13 en 14 dieren. Van Zon is schipper van de Cornelis Dito (Oudeschild) en de Zalm (De Koog), Agter is plaatsvervangend schipper op de reddingboot.

Directeur Stierhout prees niet alleen de redders, maar haalde ook hun partners Ivonne Agter en Jeannette van Zon naar voren om hen te bedanken. "Jullie stellen telkens je man beschikbaar en je weet nooit hoe ze terugkomen na een actie."

Volgens Van Zon was de Hunte (gestrand eind 2001) een spectaculaire actie, omdat de KNRM het voor elkaar kreeg om in "vliegend weer" met de Zalm de vijf bemanningsleden van het schip en hun persoonlijke spullen veilig van boord te halen. De Dakotaramp (1996) had veel impact op de redders omdat zij opeens met veel dodelijke slachtoffers tegelijk werd geconfronteerd. Bij de bultrug (december 2012) had heel Nederland een mening over de op de Razende Bol gestrande bultrug. Stierhout verwees ernaar en merkte op dat het intussen wel de vrijwilligers van de KNRM waren die ter plekke hun best hadden gedaan om het dier alsnog van de zandplaat te krijgen. Een andere bijzondere actie voor de jubilarissen was de Nordic Blue eind 2013. Met de Zalm werden de vier opvarenden in veiligheid gebracht. Korte tijd later lag het twintig meter lange zeilschip in brokstukken op het strand bij paal 8.

Agter kwam bij de KNRM toen het nog net de Koninklijke Noord- en Zuidhollandse ReddingMaatschappij heette (KNZHRM). In die tijd werden nieuwe vrijwilligers gezocht en Agter was in beeld omdat hij al de nodige ervaring met watersport had. Van Zon kwam uit de zeilwereld en werd korte tijd na Agter eveneens gevraagd of hij zich voor de reddingsmaatschappij wilde inzetten. Boks en Eelman werden door burgemeester Michiel Uitdehaag, voorzitter van de KNRM op Texel, in het zonnetje gezet.