Alle basisscholen Den Burg over paar jaar op een centrale plek

De basisscholen in Den Burg moeten over een paar jaar worden gehuisvest in een nieuw onderwijscentrum op de plek van sporthal Ons Genoegen. Ook wordt een deel van de OSG aangewend om basisschoolleerlingen te huisvesten.

Dat is wat het college voor ogen staat voor het basisonderwijs op Texel. De ideeën zijn vastgelegd in een Contourendocument dat de basis moet worden voor de verdere ontwikkelingen van plannen voor het basisonderwijs. De basisscholen in de buitendorpen blijven overeind. Die blijven wat het college betreft behouden zolang het kan. Volgens wethouder Hennie Huisman (onderwijs) is het streven om het nieuwe onderwijscentrum in het schooljaar van 2018/2019 gerealiseerd te hebben. Dan zou het in augustus 2019 in gebruik genomen moeten worden.

Voorstel aan de gemeenteraad is echter eerst om €60.000,- uit te trekken om de beoogde ontwikkelingen verder uit te werken. De raad wordt ook gevraagd om de intentie uit te spreken dat alle basisscholen in Den Burg op één centrale plek worden gehuisvest. Dan gaat het om de Thijsseschool, de Jozefschool, de Fontein, de Kompasschool en Vrije School Stella Maris. Bedoeling is dat elke school op de nieuwe plek een zelfstandige school blijft, maar dat zaken als administratie en interne begeleidingen gezamenlijk worden opgepakt. Bedoeling is dat het centrum voor de scholen in de buitendorpen (Vliekotter in Oosterend, Durperhonk in De Cocksdorp, De Bruinvis in Oudeschild en de Luberti in De Koog) een 'backoffice' wordt om hen waar nodig te ondersteunen. "Het centrum wordt daarmee de spil in de samenwerking van het onderwijs."