Aanleg zandige dijk PH-polder duurder

De aanleg van de zandige dijk bij de Prins Hendrikpolder pak €7,2 miljoen duurder uit dan geraamd.

Onder meer doordat €4 miljoen aan voorbereidingskosten niet in de raming was opgenomen. De totale kosten belopen nu €52,4 miljoen. Discussie hierover dinsdagavond tijdens een bijeenkomst van het algemeen bestuur van hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Ook vragen betreffende de benodigde natuurcompensatie van 200 ha natuur, doordat in een Natura 2000-gebied wordt gewerkt. Het is nog niet bekend of de compensatie geheel buitendijks gebeurt, of dat dit ook op Texel zelf moet gebeuren. De fractie van Groen, Water & Land, waarin ook Arie Lap zit, stelde ook vragen over het fietspad langs de buitenkant van de dijk. Zoals het er nu voorstaat komt dat er niet, dit gebied zou namelijk niet bedoeld zijn voor recreatie, maar voor natuur. Meer op pagina 7.


Zeven ton afboeken

voor minder bouwen

Het college verwacht bijna zeven ton te moeten afboeken op de Groeneplaats in Den Burg als daar minder wordt gebouwd dan aanvankelijk gepland.

Dat komt naar voren uit een voorstel van het college om ongeveer veertig procent van het vastgestelde bestemmingsplan (circa 650 vierkante meter) te realiseren. De raad wordt gevraagd hierover een principebesluit te nemen. Bedoeling is dat op die manier commercieel vastgoed kan ontstaan op de hoek Vismarkt/Groeneplaats. Het zou niet de eerste keer zijn dat er geld op de Groeneplaats moet worden afgeboekt. De raad ging er op 3 juli 2013 mee akkoord dat een verwacht negatief resultaat van €1,6 miljoen werd weggeschreven in de gemeentelijke jaarrekening van 2012. Dat negatief resultaat was toen het gevolg van lagere grondprijzen, kleinere bouwvolumes en het niet meer meerekenen van de bouw van nieuwe huizen aan de Burgwal. Bedoeling is de zeven ton op te nemen in de jaarrekening van 2015. Het college zegt de gemeenteraad later dit jaar een advies te geven over de financiële consequenties van een principekeuze om de beoogde veertig procent uit te voeren. Dan wordt ook nog een voorstel gepresenteerd voor het opknappen van de openbare ruimte in het centrum van Den Burg. Een paar jaar geleden lag er een plan op tafel voor de realisatie van drie hoekpanden in het centrum met daartussen een lint van huizen en bedrijfsruimten. Uiteindelijk werd alles getemporiseerd. Coalitiepartijen VVD, PvdA en Texel 2010 bleken tijdens de coalitie-onderhandelingen ook te verschillen over de toekomst van de Groeneplaats. De plaatsing van de muziekkoepel, waarover ook veel te doen is geweest, is opgenomen in de voorstellen die binnenkort aan de raad worden voorgelegd.