Bestuursleden en werkpaarden van De Peperhof met Marcel Drenth van De Lieuw.
Bestuursleden en werkpaarden van De Peperhof met Marcel Drenth van De Lieuw. Foto: Gerard Timmerman

Peperhof: met elkaar

Een tastbaar voorbeeld is de samenwerking met De Lieuw. De natuur- en landschapsvereniging over het eiland krijgt een eigen stand in de Peperhof. Ook is het cultuurcentrum startpunt van de onlangs geopende fiets- en wandelroute Verdwenen Haventjes die De Lieuw heeft uitgezet. De fietsroute is veertig kilometer, door Oosterend en omgeving, via Nieuweschild naar Oudeschild, Den Hoorn, Den Burg en De Waal en omstreken. Langs allerlei plekken waar ooit haventjes zijn geweest. Wie goed naar het landschap kijkt kan zich dat wellicht voorstellen, veel beter gaat het met behulp van de informatiepanelen die op punten langs de route zijn gezet. Op een aantal plekken staan ook luisterpanelen. De wandelroute bij Oosterend, het vissersommetje, is vijf kilometer.


Zoals de krachten zijn gebundeld met De Lieuw hebben nu ook de dorpscommissie van Oosterend en de groep die zich met de toekomst, leefbaarheid en nieuwe projecten in het dorp bezighoudt afgevaardigden in de Peperhof gekregen. ''Zo komen er heel wat lijntjes bij elkaar. We streven allemaal hetzelfde na: een mooie toekomst voor ons dorp'', vertelt voorzitter Jan van der Vis. Er zijn volop ideeën, afkomstig uit verschillende geledingen in het dorp. Nieuw elan dus. Bovendien heeft de stichting versterking gekregen van een werkgroep, die zich bezighoudt met zaken in en rond de Peperhof. Bedoeling is dat er aan het eind van het jaar een toekomstvisie op papier staat. Die zal de basis vormen voor overleg met Woontij, eigenaar van het kerkgebouw, over de toekomst. We willen hier graag verder.''

Voor de exposities zijn nieuwe klaptafels aangeschaft, die gemakkelijk kunnen worden neergezet en die de oude statafels vervangen. Ze konden worden aangeschaft dankzij een bijdrage van het Texelfonds.

De basis is gelegd, vorig jaar trok de Peperhof liefst 6800 bezoekers. Ook veel belangstelling van mensen die willen exposeren. Van Texel en ook daarbuiten. ''We zitten eigenlijk al vol.'' Ook dit seizoen staan er tot eind oktober meerdere tentoonstellingen op het programma, waarvan de eerste opent op zaterdag 7 mei. Dan wordt onder meer ook de stand van De Lieuw gepresenteerd. Meer informatie over De Peperhof staat op de website www.stichtingpeperhof.nl.


Kroegendrive

In acht horecabedrijven in Den Helder wordt de Helderse Bridge Kroegendrive gehouden.

Aanvang 10.00 uur. Inschrijven via www.bridgedenhelder.nl, €40,- per paar inclusief lunch en prijs. Voor informatie Arno.v.Lieshout tel 0223-622424 of Erik Hoekstra tel 0223-616895.