Remmelt en Maurice voor het 'honderd-kleine-werken-wandje'
Remmelt en Maurice voor het 'honderd-kleine-werken-wandje' Foto: Job Schepers

Tien jaar kunst aan de Brink

"Vernieuwen zit in je of niet. Wij veranderen iedere zes, zeven weken de expositie. Dat houdt het spannend", vertelt Remmelt Loos van Meijel. Samen met kunstenaar Maurice Christo van Meijel viert hij het 10-jarig jubileum van Galerie Posthuys in De Koog.

We spreken het duo in de galerie aan de Brink. Aan de wand in de grote lichte zaal hangt werk van verschillende Texelse en overkantse kunstenaars. "Ons uitgangspunt is vanaf het begin duidelijk geweest: mensen de kans bieden naar mooie kunst te kunnen kijken. We zijn telkens op zoek om iets toe te voegen aan dat wat er al is. Iemand die prachtig werkt maakt, maar zelf een atelier heeft die vaak open is, hoeven wij hier niet ten toon te stellen. Vandaar ook de samenwerking met veel kunstenaars van de overkant. Dat is niet omdat de Texelse kunstenaars kwalitatief minder zouden zijn", legt Remmelt uit. Een ander punt waarin de heren zich onderscheiden is de manier waarop de locatie en de kunst tot samensmelting komt. "Het is geen werk dat hier toevallig mooi past. Wij dagen kunstenaars uit om werk speciaal voor de expositie te maken. Het vraagt van de kunstenaar creativiteit, om nieuwe invalshoeken te proberen. Maar dat vinden ze alleen maar leuk." Op dit moment is de grote zaal van het voormalige postkantoor ingericht met werken van Annemieke Alberts, Jeroen Blok en Pieternel Dekkers. "Ondanks dat het totaal verschillend werk is, vloekt het niet met elkaar. Dat is altijd weer een leuke uitdaging combinaties te maken die elkaar juist versterken. We combineren gevestigde kunstenaars met minder bekende kunstenaars. En dat lukt al tien jaar goed", stelt Maurice. Kleeft er aan de kunst nog wel eens een vooroordeel van subsidietrekkers en elitair volk, daar is bij Galerie Posthuys geen sprake van. "Wij vragen geen subsidie en die hoeven we ook niet. Maar het vooroordeel is wel eens lastig. We brengen werken van verschillende stijlen en prijsniveaus van uitsluitend professioneel werkende kunstenaars. Wij vinden laagdrempeligheid ontzettend belangrijk. Een galerie runnen vergt creativiteit en ondernemerszin, maar die hebben we wel. Zo hebben we in het verleden veel reclame gemaakt met namen van kunstenaars, maar dat zegt de grote stroom niet veel, Daarom doen we nu meer thema-tentoonstellingen, zoals de HARINGnegendaagse en TULP (en) VAAS. Dat werkt", vertelt Remmelt.

Ruim opgezet

In Galerie Posthuys geen muren stampvol schilderijen en beelden, maar een mooie lichte ruimte met aandacht voor het werk van de kunstenaars. "We leerden onze huisbaas Harry Wuis in Amsterdam kennen en hij vroeg ons om mee te denken over de invulling van Galerie Posthuys. Al snel waren we er uit dat we er zelf in wilden en van het één kwam het ander. Nu huren we het al tien jaar met veel plezier. Toen we er kwamen zaten er panelen voor de ramen waar ook schilderijen aan hingen. Dan kun je wel meer kwijt, maar nu is de ruimte veel lichter", legt Remmelt uit. Hij heeft gelijk. Het licht komt van alle kanten binnen en in combinatie met de open verdiepingen vormt het een prachtige expositieruimte. Naast de centrale hal zit een kleinere ruimte waar het 'honderd-kleine-werken-wandje' de ruimte siert; schilderijen, tekeningen, foto's en sculpturen met een maximum van 20 x 20 x 20 centimeter. Maurice: "De kunstwerken zijn los van elkaar fantastisch, maar als geheel nog spectaculairder. Het vergt veel van de kunstenaar die meestal iets maakt dat veel groter is. Maar ook voor de gast is het een uitdaging. Er is zoveel te zien, dat is mooi. Kunst moet je raken."

Steeds meer Texel

Waren ze in de beginjaren nog veel aan de overkant te vinden, al snel kwam de focus steeds meer op Texel te liggen. "Eigenlijk doen we werktechnisch nog heel weinig buiten Texel, al exposeer ik later dit jaar wel met Marian Smit in Museum Rijswijk. Maar Remmelt en ik hebben het verder heerlijk druk op Texel." Zo is Remmelt naast het runnen van de galerie actief in de politiek en Maurice geeft schilderles. Niet alleen in de serre van de galerie, ook bij Artex en op de Texelse basisscholen. "Heerlijk om te doen. Wij vinden het belangrijk om ook iets voor de maatschappij te doen. Het is prachtig hoe die kinderen met kunst bezig zijn." Remmelt: "Texel heeft ons rust gebracht. Het jachtige van de stad is er uit. We kunnen laten zien wat we willen laten zien en zijn goed in wat we doen. Onze prachtige locatie in De Koog, dichtbij het strand heeft dat mogelijk gemaakt. Het geheel van het dorp met zijn seizoenswisselingen zorgt voor dynamiek. Wij moeten nu zorgen dat we ons blijven ontwikkelen. Want stilstand is achteruitgang."

Er is zoveel te zien, dat is mooi. Kunst moet je raken